Nyitókép: Matanya Tausig/FLASH90

 

2021-ben a világ legdrágább városa Izrael második legnagyobb városa, Tel Aviv lett, amely Párizst, Hongkongot és Zürichet taszította le a tavalyi ranglista első helyezéséről, ahol hármas holtverseny alakult ki.

 

Az új ranglistán a francia főváros a második helyet szerezte meg Szingapúrral együtt – derült ki a brit Economist Intelligence Unit elemzőtársaság legújabb felméréséből, amely a világ 173 városában hasonlította össze 200 termék és szolgáltatás árát.

 

 hirdetes_400x285  

Prága nyolc helyet ugorva lett a 79. legdrágább város.

 

Az európai városok közül az első tízben ott van Zürich a negyedik helyezéssel, Genf a hetedik helyezéssel és Koppenhága a nyolcadik helyezéssel.

 

Az elemzőtársaság szerint Damaszkuszban, Szíria fővárosában a legolcsóbb a megélhetés. Utána következik a líbiai Tripoli és az üzbegisztáni Taskent.

 

Tel Avivnak részben az izraeli sékelnek a dollárral szembeni megerősödése miatt sikerült elfoglalni a ranglista első helyét, de a közlekedés és az élelmiszer árának növekedése is közrejátszott ebben. Az alkohol és a közlekedés árát tekintve Tel Aviv volt a második legdrágább város, a személyes ápolást illetően az ötödik, míg az üdülést illetően a hatodik legdrágább város.

 

Prága felkerült annak a tíz városnak a listájára, amely az elmúlt évhez képest a legnagyobb előrelépést mutatta. Az alacsony élelmiszer- és ruhaárak miatt a legnagyobb zuhanáson (16. helyről a 48. helyre) az olasz főváros, Róma van túl.

 

Az üzemanyag árának gyors növekedése miatt a közlekedésre fordított költségek is jelentős mértékben nőttek. Az árucikkek és a szolgáltatások ára a tavalyi évhez képest átlagosan 3,5 százalékkal nőttek, ami az elmúlt öt év legmagasabb inflációs rátája.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!