Nyitókép forrása: AP Photo/ Shiraaz Mohamed

 

Egy héttel azután, hogy a kutatók felfedezték és azonosították a Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új mutációját, az Omikron, az országban egyik napról a másikra megduplázódott a fertőzöttek száma. Tegnap összesen 8561 fertőzöttet azonosítottak, míg egy nappal korábban 4373 fertőzöttet vettek lajstromba.

 

A délafrikai kutatók arra számítanak, hogy a vélhetően jóval fertőzőképesebb Omikron-variáns miatt ugrásszerűen megnő majd a fertőzöttek száma. Hasonló véleményen van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is:

 

„Lehetséges, hogy az esetszámok meredek emelkedését tapasztaljuk majd a Dél-afrikai Köztársaságban”

 

nyilatkozta Nicksy Gumade-Moeletsi a WHO térségbeli virológusa.

 hirdetes_810x300  

 

Az eredetileg B.1.1.529 néven azonosított, később Omikronra keresztelt vírusvariánst november 24-én fedezték fel november 11-éből származó mintákban. Már Dél-Afrika 5 tartományában dominánssá vált, és az összes novemberben azonosított eset 74 százalékáért ez a mutáció felelős.

 

Azt egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy a dél-afrikai ugrásszerű esetszámnövekedés az Omikronhoz köthető-e, vagy sem, ám a kutatók egy része valószínűnek tartja, hogy hamar domináns vírusvariánssá válik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!