Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

 

Az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Németországra, hogy leállítsa az Északi Áramlat 2 projektjét, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát – közölte a Bloomberg hírügynökség bizalmas dokumentumokra és egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök ígéretet akar az új német kormánytól arra, hogy Ukrajna orosz megtámadása esetén leállítja a balti-tengeri gázfolyosó működését.

 

Biden kedden videókonferencia keretében tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a fő téma pedig Ukrajna kérdése volt. Az Egyesült Államok és a NATO attól tart, hogy Oroszország a jövő év elejére inváziót tervez Ukrajna ellen. Tény, hogy Oroszország jelentős katonai erőt vont össze az ukrán határnál. Putyin cáfolta, hogy offenzívát akarna indítani.

 

Ukrajna megtámadása esetén az Egyesült Államok partnereivel együtt egy közös, komplex szankciós csomagot léptetne érvénybe, ami elég fájdalmas lenne Moszkva számára ahhoz, hogy eltántorítsa őt az támadás folytatásától.

 

 hirdetes_810x300  

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését nemrég fejezték be, a 11 milliárd dolláros projekt közvetlenül Oroszországból szállít földgázt Németországba, Közép-Kelet-Európa megkerülésével. Az USA a gázfegyver eszközét látja a projektben, amely növeli Európa függőségét az orosz gáztól. A közép-európai országok pedig tranzitdíjaiktól eshetnek el.

 

A projekt állandó vitatéma volt Washington és Berlin között, végül azonban az USA feltételekkel áldását adta az építés befejezésére. A júliusban aláírt német-amerikai megállapodás szerint Berlin kötelezte magát, hogy fellép Oroszországgal szemben, ha az fegyverként használja a földgázt befolyása kiterjesztése céljából.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.