Nyitókép: SITA/AP

 

Ausztriában 14 éves kortól minden személynek kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, aki állandó lakhellyel rendelkezik Ausztriában – jelentette be csütörtökön Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter és Karoline Edtstadler alkotmányminiszter a 2022 februárjától érvénybe lépő kötelező oltással kapcsolatban.

 

A kötelező oltás alól kivételt képeznek a kismamák és azok, akik egészségügyi okok miatt nem oltathatják be magukat. A kivétel érvényesítéséhez orvosi igazolásra lesz szükség.

 

  hirdetes_300x300   

Az egészségügyi miniszter kihangsúlyozta, hogy az állapotos nőknek „kimondottan ajánlja“ az oltást.

 

Negyedévente ún. „oltási határidőre“ kerül sor, melynek keretén belül mindenkinek, akire a kötelező oltás vonatkozik, be kell magát oltatnia, vagy be kell nyújtania azt az indoklást, amivel kivételt élvez a kötelező oltás alól. Mückstein elmondása szerint az oltás felvételének első végleges időpontja 2022. március 15-e lesz.

 

Azokra a személyekre, akik nem regisztrálnak be az oltásra, bírság vár – rendes eljárásban legfeljebb 3 600 euró, de az illető pénzügyi helyzetét is figyelembe fogják venni. Gyorsított eljárásban maximum 600 eurós bírság róható ki az oltást elutasító személyre.

 

Az oltatlanokat negyedévente fel fogják szólítani arra, hogy vegyék fel a vakcinát vagy mutassák fel a kivételről szóló igazolásukat.

 

„Amennyiben erre nem kerül sor, negyedévente bírságot fognak kiróni az oltatlanokra“

 

– jegyezte meg Mückstein.

 

Feltételezések szerint a törvény érvényesség 2024 januárjában járhat le.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!