Nyitókép: Getty Images

 

Az Európai Unió tizenöt tagállama csütörtökön Brüsszelben 40 ezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg – ismertette Ylva Johansson belügyi biztos.

 

„Úgy vélem, ez a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása.”

 

– jelentette ki az uniós belügyminiszterek tanácskozását követően.

 

Az AFP francia hírügynökség szerint Németország fogadja be az afgánok döntő részét, vagyis 25 ezer főt. Hollandia valamivel több mint háromezer afgánt fogad be, Spanyolország és Franciaország egyenként mintegy 2500-at, a többiek ennél kevesebbet.

 hirdetes_810x300  

 

Johansson hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés a bevándorlás ellenőrzését szolgálja „az illegális beutazások” megakadályozásával (ezt talán még önmagának sem hiszi el, megj.).

 

Egyelőre nem világos, mikor telepítenék át az embereket. A negyvenezer afgán egy áttelepítésre váró nagyobb, 60 ezer fős kontingens része.

 

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be. Főleg olyan emberekről van szó, akik korábban a dél-ázsiai országban állomásozó külföldi erőket szolgálták, illetve egyéb okok miatt kellett tartaniuk a tálibok megtorlásától.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!