Kigyulladtak a fények a Vatikán 28 méter magas karácsonyfáján - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Kigyulladtak a fények a Vatikán 28 méter magas karácsonyfáján

A betlehemi jászolban idén a perui Andok vidékére jellemző viseletbe öltöztetett figurákat helyeztek el.

Nyitókép: AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Felkapcsolták a karácsonyi fényeket a Vatikánban. Az Észak-Olaszországból származó 28 méter magas lucfenyőt a hagyományoknak megfelelően a Szent Péter téren állították fel. A Tevere folyó túlpartján pedig Róma város fáján gyújtották fel a fényeket – számolt be az M1 Híradója.

 

Kigyulladtak az ünnepi fények péntek délután a Vatikánban, a Szent Péter téri nagy karácsonyfán. A 113 éves, 28 méter magas lucfenyő az észak-olaszországi Trentino tartományból származik.

 

SJE Nyílt nap

A Szent Péter téri karácsonyfa-állítás hagyományát II. János Pál pápa vezette be 1982-ben, a népszerűsége pedig azóta is töretlen.

 

A view of the nativity scene and the Christmas tree that adorn St. Peter’s square at the Vatican, during the lighting ceremony, Friday, Dec. 10, 2021. The nativity scene is from the Huancavelica region, in Peru, and the 113-year-old, 28-meter-tall tree, a gift from the city of Andalo in Trentino Alto Adige-South Tyrol region, northeastern Italy. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

 

A fa közelében betlehemi jászolt állítottak fel, amelyben idén 30 életnagyságú, a perui Andok vidékére jellemző viseletbe öltöztetett figurát helyeztek el. A karácsonyfára olasz kézművesek díszei kerültek.

 

A nyolctonnás fenyőt két héttel ezelőtt Anadalóban vágták ki, és szállították el a Vatikánba. A díszek készítése azonban már hónapokkal korábban megkezdődött.

 

Több mint hatszáz, kézzel készült gömböt függesztettek fel a vatikáni karácsonyfára. A kerek fagömbökbe ezüst díszt helyeztek, az újrahasznosított műanyagból készült gömböket faforgácsal töltötték meg. Ötven különleges gömb pedig egy kártyát rejt, amelyen a helyi iskolások beteg gyermekeknek üzennek. A kézműves díszek a karácsonyi ünnepek után sem vesznek kárba.

 

A view of the nativity scene and the Christmas tree that adorn St. Peter’s square at the Vatican, during a press preview, Thursday, Dec. 9, 2021. The nativity scene from the Huancavelica region, in Peru, and the 113-year-old, 28-meter-tall tree, a gift from the city of Andalo in Trentino Alto Adige-South Tyrol region, northeastern Italy, will be lit during a ceremony on Dec. 10. (AP Photo/Andrew Medichini)
A detail of the nativity scene and the Christmas tree that adorn St. Peter’s square at the Vatican, during a press preview, Thursday, Dec. 9, 2021. The nativity scene from the Huancavelica region, in Peru, and the 113-year-old, 28-meter-tall tree, a gift from the city of Andalo in Trentino Alto Adige-South Tyrol region, northeastern Italy, will be lit during a ceremony on Dec. 10. (AP Photo/Andrew Medichini)
A detail of the nativity scene and the Christmas tree that adorn St. Peter’s square at the Vatican, during a press preview, Thursday, Dec. 9, 2021. The nativity scene from the Huancavelica region, in Peru, and the 113-year-old, 28-meter-tall tree, a gift from the city of Andalo in Trentino Alto Adige-South Tyrol region, northeastern Italy, will be lit during a ceremony on Dec. 10. (AP Photo/Andrew Medichini)

 

Róma történelmi belvárosában, a Piazza Venezián már szerdán kigyulladtak a karácsonyi fények.

 

A 23 méteres fenyőfa mintegy 300 ezer LED-lámpáját és 800 fénygömbjét Róma új polgármestere, Roberto Gualtieri egy táblagép segítségvel kapcsolta fel. A szakadó eső ellenére több százan gyűltek össze a téren, sokan mobiltelefonjukkal is megörökítették a karácsonyi ünnepkör nyitóeseményét.

 

A karácsonyfa körül 17 díszdobozt helyeztek el, amely az ENSZ 17 fenntartható fejlődési célját, köztük az éhínség, illetve az éghaljlatváltozás elleni fellépést szimbolizálja. Az olasz főváros a világszervezettel közösen karácsony előtt indította el a fenntartható város kampányát.

 

M1/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. dec. 11. 12:27

Azért legyünk őszinték egy ilyen idős fát kívágni felelőtlenségre utal akár milyen is nagy ünnep a karácsony mért nem lehetne oda ültetni egy fát és aztan az csak nőne és nőne

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket