Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster

 

Hiába próbálja a mainstream sajtó felnagyítani Joe Biden amerikai elnök (demokrata) külpolitikai szerepét, hazájában, a végletekig megosztott Egyesült Államokban a többség bizalmatlan irányába. Az ABC/Ipsos és a WSJ friss felmérése szerint alig van olyan terület, ahol a lakosság többsége (ha szorosan is, de) egyet tud érteni Bidennel. E területek közül az egyik a járványkezelés, a másik az éghajlatváltozás elleni harc. Ami viszont a bűnözés feltartóztatását, a gazdaságot és általában Amerika útválasztását illeti, ott a szkepticizmus a legenyhébb jelző, amiről írhatunk.

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka úgy gondolja, hogy Amerika rossz irányba halad. Az ellenkezőjéről csak 27 százalék van meggyőződve.

 

Hasonlóan katasztrofális eredményt hozott a gazdasággal kapcsolatos kérdéskör. A megkérdezettek 46 százaléka gondolja úgy, hogy a republikánusok képesek lennének kiutat találni a kátyúból, ugyanakkor a demokraták esetében az arány mindössze 35 százalék.

 

 hirdetes_810x300  
Rossz előjel

 

A Demokrata Párt népszerűsége hanyatlóban van egy ideje. Röviddel azután, hogy Joe Bident megválasztották, kiderült, hogy sok tekintetben csak nevében különbözik elődjétől, Donald Trumptól. Biden ugyanolyan megosztó, ráadásul míg Trumpot kritikusai csak nem túl eszesnek tartották, addig Biden egy szellemi képességei híján lévő öregúr benyomását kelti. Nem beszélve a rengeteg népszerűtlen intézkedésről, amit meg kellett hoznia, értelemszerűen még a választási ciklus első felében.

 

Ugyanakkor most hatalmas nyomás nehezedik a demokratákra. Jövő novemberben kongresszusi választások jönnek, és a The Wall Street Journal által közölt felmérés szerint a republikánusok 44 százalékkal vezetnek, a demokraták 41 százalékos támogatottsága előtt. A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem a republikánusok fejlődtek fel az elbukott választást követően, sokkal inkább a demokraták estek önhibájukból csapdába. A párt gyakorlatilag kettészakadt egy mérsékelt és egy szélsőbaloldali szárnyra. Ez utóbbi élén Kamala Harris alelnök áll, aki elképesztő mennyiségű állami szociális támogatást ígért választóinak – és most gond van az ígéret betartásával.

 

Az egész helyzetet bonyolítja, hogy gyakorlatilag pártszimpátia alapon egymást kizáró csoportok és érvrendszerek alakultak ki. A republikánusok – teljes joggal – a megkérdőjelezhetően számlált szavazatokat emlegetik fel a 2020-as elnökválasztás kapcsán. A demokraták pedig – hátuk mögött a mainstream sajtóval – azt a narratívát erőltetik, hogy „Amerikában azóta gyengül a demokrácia, hogy Trump hívei megkérdőjelezik a választásokat”.

 

A WSJ saját felmérése szerint egyébként Joe Biden elnöki teljesítményével a lakosság 41 százaléka elégedett, míg 57 százalék elégedetlen. Még többet elárul a helyzetről, hogy a választásokat általában eldöntő semlegesek (egyik párt iránt sem elkötelezett választók) 63 százaléka elégedetlen a vezetéssel, és csupán 29 százaléka elégedett. A Demokrata Pártnak ezt megfordítani nem kevés erőfeszítésébe telhet majd – ha ugyan sikerül.

 

Bűnözés, gazdaság, politikai tehetetlenség

 

Az ABC/Ipsos felmérésében külön szerepet kapott a bűnözés. Kalifornia államban ugyanis olyan szinten megnőtt a rablások és erőszakos bűncselekmények száma, hogy az már az állam vezetése szerint is tarthatatlan. Ennek megfelelően Biden bűnellenes politikáját mindössze a megkérdezettek 36 százaléka támogatja, ami az októberi felméréshez képest 6 százalékpontos zuhanást jelent.

 

Az elmúlt hetekben Los Angelesben, Chicagoban és más nagy amerikai városban is elszaporottak a fosztogatások. A Los Angeles-i rendőrkapitányság arra figyelmeztetett, hogy rendkívüli mértékben megnőtt a jómódúak elleni rablások száma, amelyek során rendszerint az elkövetők hazáig követik az áldozatot, majd otthonában csapnak le rá.

 

Hasonlóképp romlott a gyilkossági statisztika is, 2020 eleje óta 30 százalékkal nőtt a gyilkosságok áldozatainak száma.

 

Bident nagyon kemény kritikák érik az Amerikát is sújtó infláció miatt. A megkérdezettek 57 százaléka helyteleníti, ahogy az amerikai elnök kezeli a gazdasági problémákat. Még a demokraták számára igen kényelmes klímapolitika terén is csak 51 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött.

 

Körkép.sk, Foxnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.