Nyitókép forrása: Budapest, 2021. december 12. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a fővárosi Szent János Kórház oltópontján 2021. december 12-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Izraeli kutatók szerint a Pfizer-BioNTech hármadik oltása jelentős védelmet nyújt az Omikron-variáns ellen. Az vizsgálatok hasonló eredménnyel zárultak, mint amiről a BioNTech és a Pfizer a hét elején tájékoztatott. Akkor még csak „úgy becsülték”, hogy a harmadik adag Pfizer vakcina számottevő védelmet biztosít a koronavírus új variánsa ellen.

 

A Sheba Medical Center és az izreali Egészségügyi Minisztérium Központi Virológiai Laboratórium 20 alany vérmintáit hasonlította össze. Egy részük 5-6 hónappal ezelőtt kapta meg a második adag oltás, de nem vették fel a harmadik adagot, a csoport másik része pedig olyan egyénekből állt, akik az elmúlt egy hónapban kapták meg a harmadik adag vakcinát.

 

„Azok az emberek, akik 5-6 hónappal ezelőtt vették fel a második adagot, nem rendelkeztek semlegesítő képességgel az Omikronnal szemben, bár a Delta törzs ellen igen”

 

magyarázta Gili Regev-Yochay, a Sheba fertőző betegséggel foglalkozó részlegének osztályvezetője.

 hirdetes_300x300  

 

„A jó hír az, hogy az emlékeztetődózissal együtt körülbelül százszorosára növelhető [a semlegesítő képesség]. Az emlékeztető oltás jelentős védelmet nyújt. Alacsony, mint a Delta elleni semlegesítő képesség, nagyjából a negyede”

 

mondta.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.