Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Véget ért a V4-es kormányfők, illetve a francia elnök tanácskozása Budapesten. Főként a bevándorlás, a jogállam, a Nyugat-Balkán, az energia, azon belül a nukleáris energia kérdéséről esett szó – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök megköszönte Emmanuel Macronnak, hogy áttekintést adott a francia uniós elnökség terveiről és célkitűzéseiről.

 

„A következő témákról volt szó. Alaposan és kimerítően a migrációról, alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállamiság kérdéséről, beszéltünk a Nyugat-Balkán kérdéséről, beszéltünk az energia kérdéséről, külön a nukleáris energia kérdéséről és annak a bizonyos ETS energia elszámolási rendszer kérdéséről és jövőjéről”

 

– foglalta össze a találkozó témáit Orbán Viktor.

 hirdetes_300x300  

 

„Nagyon ritka a lehetőség, hogy ilyen fontos kérdésekről ilyen nyíltan tudunk beszélni, úgyhogy a V4 országok nevében megköszönöm az elnök úrnak a nyíltságát, az előre tekintését, és hogy megadta az esélyt, hogy már előre gondolkodjunk a francia elnökség legfontosabb célkitűzéseiről”

 

– tette hozzá.

 

Macron: közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért

 

Mint ismert Emmanuel Macron francia elnök hétfőn érkezett Budapestre. Korábban 2007-ben látogatott francia államfő Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn kétoldalú megbeszélést is folytatott Macronnal.

 

A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében egyet fogunk érteni Macron elnök úrral – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatában.

 

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: „politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk.”

 

V4-Franciaország-csúcs – Így érkezett meg Emmanuel Macron Budapestre – Fotók

 

Emmanuel Macron azt mondta: Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.

 

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet – tette hozzá az államfő.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.