Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Frank Augstein

 

A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette hagyta jóvá kedd este a londoni alsóház az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

 

A 361 fős kormánypárti frakciócsoporton belül a legnagyobb ellenállásba az az előírás ütközött, amelynek alapján szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

 

Az alsóház ezt 369-126 arányban, vagyis 243 fős többséggel fogadta el.

 

 hirdetes_810x300  

Az intézkedés azonban csak az új előírást támogató legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt voksaival ment át, mivel 99 konzervatív párti képviselő a kormány ellen szavazott, és a konzervatívoknak ennél kisebb többségük van az alsóházban.

 

Ez volt az eddigi legnagyobb lázadás a kormánypárti frakcióban azóta, hogy Boris Johnson miniszterelnök a 2019-es választási győzelem után, 80 fős alsóházi többséggel a háta mögött hivatalba lépett.

 

Ugyancsak jelentős kormánypárti ellenállás mellett, 63 tory képviselő ellenszavazatával fogadta el a ház azt az előírást, amelynek alapján jövő tavaszig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozóját kötelezően be kell oltani a koronavírus ellen, aki közvetlenül érintkezik páciensekkel.

 

A kedd esti szavazást megelőző hatórás vitában a kormánnyal szembeforduló konzervatív képviselők közül többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az oltási igazolások kötelezővé tétele az emberi szabadságjogok elleni támadás, ráadásul alkalmatlan a rendkívül fertőző omikron koronavírus-változat terjedésének megakadályozására.

 

Nem tett jót a kormányzati előírás támogatottságának az sem, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, az akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

 

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések azóta is makacsul tartják magukat.

 

A kedden komoly kormánypárti lázadás közepette megszavazott, szerdától érvénybe lépő előírás alapján a 18 éven felülieknek oltási igazolást vagy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-gyorstesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek éjszakai szórakozóhelyekre vagy nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

 

Ez a szabály a zárt belső terű, több mint 500 főt befogadó, ülések nélküli közösségi intézményekre, valamint a négyezer főt meghaladó kapacitású, ugyancsak ülések nélküli kültéri rendezvényhelyszínekre érvényes, illetve bármely olyan közösségi rendezvényközpontra, amely tízezernél több látogató fogadására alkalmas.

 

Az oltási igazolás a koronavírus elleni vakcina két beadott dózisa esetén is beszerezhető. Sajid Javid egészségügyi miniszter azonban a keddi parlamenti vitában jelezte: nem kizárt, hogy ha a lakosság többsége megkapta a harmadik, hatáserősítő dózist, az oltási igazolás érvényességéhez három vakcinaadag lesz szükséges.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!