Nyitókép forrása: SITA/Julien Warnand, Pool Photo via AP

 

David Sassoli, az Európai Parlament jelenlegi elnöke visszalépett az elnöki poszt újbóli betöltésétől az EP félidős választásán, így gyakorlatilag megnyílt az út a máltai  Roberta Metsola EP-képviselő előtt, akit az Európai Néppárt szeretne a pozícióba juttatni. A 2019-es EP-választásokat követő íratlan megállapodás szerint a ciklus első felében a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége adja az EP elnökét, aki így Sassoli lett, a második felében viszont a jelölés joga átszáll az Európai Néppártra, amely még mindig a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.

 

Az íratlan megállapodás ellenére a szociálisták meg akarták őrizni pozíciójukat az EP élén, ám a túlerő győzött, a néppártiakon kívül a liberálisok frakciója sem támogatta, hogy náluk maradjon a poszt.

 

A hivatalos szavazás az új elnök személyéről januárban lesz, a voksolás titkos. A 42 éves Metsola elvileg a Zöldek és a liberálisok támogatását is megkapja.

 

 hirdetes_300x300  

A változások fényében Metsola legnagyobb versenytársa a lengyel Jog és Igazság kormányzópárt frakciójának, az Európai Konzervatívok és Reformerek jelöltje, Kosma Złotowski lesz.

 

Metsola kapcsán annyit még érdemes kiemelni, hogy karrierje végig az uniós brüsszeli bürokratabuborékban formálódott, nem mellesleg pedig szerepelt Soros György EP-beli szövetségeseinek listáján. A migráció egyik támogatója. Az is mellette szól, hogy a liberálisok támogatásáért cserébe megkaphatják az EPP támogatását Charles Michel, az Európai Tanács elnökének újraválasztását – így már világos, miért álltak az EPP mellé a szocialistákkal szemben…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!