Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool

 

A német Kereszténydemokrata Unió, a CDU új elnöke Friedrich Merz lett. Merz a párt valódi konzervatív szárnyához tartozik. Az eddig elnök, Armin Laschet a CDU történetének legrosszabb választási eredményét produkálva távozott a párt éléről.

 

Merz már harmadszor pályázta meg a CDU pártelnöki posztját, de mivel rendszerint Angela Merkel volt kancellár bírálói közé tartozott, az elő két alkalommal kudarcot vallott. A párt közgyűlése 62,1 százalékos többséggel választotta most meg elnöknek, ami kényelmes győzelmet jelentett számára már az első körben. Kihívói között volt Norbert Röttgen egykori környezetvédelmi miniszter, és Helge Braun, aki viszont Merkel kancellári hivatalának volt vezetője és a kancellár hűséges követője volt.

 

Angela Merkel három évvel ezelőtt mondott le a párt elnöki posztjáról. Őt Annegret Kramp-Karrenbauer követte a poszton, ám a belső politikai versengés miatt (a pártelnök a legfőbb esélyes a kancellárjelöltségre) végül lemondott posztjáról. 2021 januárjában Armin Laschet váltotta őt, aki ugyan tavasszal megszerezte a kancellárjelöltséget is, de történetének legsúlyosabb választási vereségébe vezette a CDU-t szeptemberben, és végül le kellett mondania.

 

 hirdetes_300x300  

Merz megválasztása a Merkel 16 éves kancellársága idején teljesen középre tolódott CDU elnökévé, akár jelentő stratégiai váltást is jelenthet a pártnál. megpróbálhatják visszaszerezni a túlságosan centrista, már-már baloldali politikájuk miatt elvesztett választóikat, és erre a konzervatív gyökerekhez való visszatérés megfelelő kezdet lehet. Választási potenciál ugyanis lenne, rengeteg nem szélsőséges konzervatív választó van a nem szavazók vagy az AfD-szavazók között, akik épp Merkel politikája miatt fordultak el a CDU-tól.

 

Körkép.sk,

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.