Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

Moszkva új intézkedéseket foganatosíthat biztonsága szavatolása érdekében, ha az Egyesült Államok és szövetségesei folytatják provokatív akcióikat és figyelmen kívül hagyják Moszkva garancia-követeléseit arra vonatkozóan, hogy a NATO ne vegye fel soraiba Ukrajnát – közölte szombaton Szergej Rjabkov helyettes orosz külügyminiszter.

 

Az AP hírügynökség közlése szerint Rjabkov az Interfax hírügynökségnek tett kijelentései egy nappal azután hangzottak el, hogy Moszkva benyújtotta biztonsági-garanciákról szóló javaslatát, amelyben többek között az szerepel, hogy a NATO ne vegyen fel több tagállamot a volt szovjet tagköztársaságokból, és hogy vonja vissza összevont haderőit Közép-Kelet-Európából.

 

Az amerikai AP hírügynökség értelmezésében ultimátumról van szó, amelyet az USA és szövetségesei várhatóan elutasítanak.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem gondolnak bele, hogy gondoskodni fogunk a saját biztonságunkról és a NATO-éhoz hasonló logika szerint fogunk lépni, és előbb vagy utóbb elkezdjük kitolni határainkat annyira, amennyire az lehetséges. Minden lehetséges eszközt és módot megtalálunk arra, hogy garantálni tudjuk saját biztonságunkat”

 

nyilatkozta az Interfaxnak Rjabkov.

 

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára pénteken azt hangsúlyozta, hogy bármilyen biztonsági témákat érintő párbeszédnek Moszkvával tartalmaznia kell Ukrajna helyzetét és a Szövetség egyes aggodalmait. A Fehér Ház pedig arról tett közzé nyilatkozatot, hogy az orosz javaslatokról egyeztetéseket folytatnak szövetségeseikkel, de azt is megjegyezte, hogy minden országnak joga van saját jövőjéről dönteni külső befolyás nélkül.

 

Rjabkor az interjúban ugyanakkor arról beszél, hogy a NATO egyre provokatívabban viselkedik, úgy beszélt a szövetségről, mint ami „a háború szélén egyensúlyoz”. A helyettes külügyminiszter azt is jelezte, hogy előbb választ szeretnének kapni a nyugati országoktól, mielőtt konkrét lépéseket tennének.

 

„Nem akarunk konfliktust. Ésszerű alapokra helyezett megállapodást akarunk”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy NATO-erők telepítése a Baltikumba és a Fekete-tengerre alapvetően sérti Oroszország fő biztonságpolitikai érdekeit.

 

„Senkinek sem szabadna alábecsülni Moszkva elszántságát, hogy megvédje nemzetbiztonsági érdekeit”

 

mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.