Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Moszkva ultimátumot adott a Nyugatnak. Nem akar konfliktust, de van két követelése

"Senkinek sem szabadna alábecsülni Moszkva elszántságát, hogy megvédje nemzetbiztonsági érdekeit"

Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

Moszkva új intézkedéseket foganatosíthat biztonsága szavatolása érdekében, ha az Egyesült Államok és szövetségesei folytatják provokatív akcióikat és figyelmen kívül hagyják Moszkva garancia-követeléseit arra vonatkozóan, hogy a NATO ne vegye fel soraiba Ukrajnát – közölte szombaton Szergej Rjabkov helyettes orosz külügyminiszter.

 

Az AP hírügynökség közlése szerint Rjabkov az Interfax hírügynökségnek tett kijelentései egy nappal azután hangzottak el, hogy Moszkva benyújtotta biztonsági-garanciákról szóló javaslatát, amelyben többek között az szerepel, hogy a NATO ne vegyen fel több tagállamot a volt szovjet tagköztársaságokból, és hogy vonja vissza összevont haderőit Közép-Kelet-Európából.

 

Az amerikai AP hírügynökség értelmezésében ultimátumról van szó, amelyet az USA és szövetségesei várhatóan elutasítanak.

 

“Nem gondolnak bele, hogy gondoskodni fogunk a saját biztonságunkról és a NATO-éhoz hasonló logika szerint fogunk lépni, és előbb vagy utóbb elkezdjük kitolni határainkat annyira, amennyire az lehetséges. Minden lehetséges eszközt és módot megtalálunk arra, hogy garantálni tudjuk saját biztonságunkat”

 

nyilatkozta az Interfaxnak Rjabkov.

 

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára pénteken azt hangsúlyozta, hogy bármilyen biztonsági témákat érintő párbeszédnek Moszkvával tartalmaznia kell Ukrajna helyzetét és a Szövetség egyes aggodalmait. A Fehér Ház pedig arról tett közzé nyilatkozatot, hogy az orosz javaslatokról egyeztetéseket folytatnak szövetségeseikkel, de azt is megjegyezte, hogy minden országnak joga van saját jövőjéről dönteni külső befolyás nélkül.

 

Rjabkor az interjúban ugyanakkor arról beszél, hogy a NATO egyre provokatívabban viselkedik, úgy beszélt a szövetségről, mint ami “a háború szélén egyensúlyoz”. A helyettes külügyminiszter azt is jelezte, hogy előbb választ szeretnének kapni a nyugati országoktól, mielőtt konkrét lépéseket tennének.

 

“Nem akarunk konfliktust. Ésszerű alapokra helyezett megállapodást akarunk”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy NATO-erők telepítése a Baltikumba és a Fekete-tengerre alapvetően sérti Oroszország fő biztonságpolitikai érdekeit.

 

“Senkinek sem szabadna alábecsülni Moszkva elszántságát, hogy megvédje nemzetbiztonsági érdekeit”

 

mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. dec. 20. 14:32

Teljes mértékben egyetértek Oroszország követelésének mert már a nato és az USA mindenhol provokál és gyakorlatok az oroszoknak meg már saját határain belül se tudnak hogy bele ne pofaznak a liberális buzik

Papp János
2021. dec. 22. 16:11

Az USA napjainkban ugyanazt teszi, amiért 6 évtizeddel ezelőtt hajszálon múlt a III. világháború kirobbanása. Hruscsov a Karibi válság idején józanságról tett tanúbizonyságot, és visszavonta az USA-t fenyegető Kubába telepített stratégiai fegyvereket. Bidentől is elvárható ez a józanság?

Szabo istvan
2021. dec. 22. 17:48

Azthittem hogy meg usz az eletemet haboru nelkul Nem ugy nez ki Amerika nembirja ki. haboru nelkul De. ha incserkedik az Oroszokkal nagyon hamar kihuzza a gyufat Azon csodalkozok hogy Putyin birta eddig cernaval

Krekacs antal
2021. dec. 22. 19:12

Amerika a vilàgot uralni szeretnè. Az sem vèletlen hogy az ôszzes vilàg àllam fôi globàlisan ôszze fogtak.szerintem az oroszok tudjàk mire megy ez a globàlis jàtèk. Az nem fog menni ha az oroszokat is nyugat uralma ala akarnà venni. Màr pedig ez a zèlja. Igy aztàn megint fordultt a kocka. Làthatjuk az oroszok nem hülyèk.

Fehér István
2021. dec. 23. 19:26

Az USA évtizedek óta a világ csendőre a maga pökhendi gőgjével! Az én generáció bezárva azt hitte, hogy nyugaton nemcsak a szabadság, hanem igazság is az uralkodó. Már 32 éve nem vagyunk bezárva, ezért a komcsi rendszer tapasztalataival tisztán láthatjuk, hogy nagyot fordult a világ! A nyugati aberrált liberalizmus mára anarchiává érett. A másik oldalon a Szovjetunió helyett egy patrióta vezetésű Oroszország van. Mindkettőben volt szerencsém hónapokig élni és ma nem az USA hiteles a szememben, sőt! A két hatalom csúcsvezetését figyelve Oroszországé az erkölcsi fölény, ez nem is kétséges! Már a NATO tagságunk is inkább hátrány, de semmiképpen nem előny!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket