Zöld utat kaphat az 5. koronavírus elleni vakcina az EU-ban - Körkép.sk
Külügyek

Zöld utat kaphat az 5. koronavírus elleni vakcina az EU-ban

A Novavax oltóanyaga hasonló azokhoz, amelyeket a hepatitis B és a szamárköhögés ellen évtizedeken át alkalmaztak.

Nyitókép: AP Photo/Peter Dejong

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását javasolta hétfőn az Európai Unióban a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Nuvaxovid nevű oltóanyagának. Ez lesz az ötödik vakcina az Európai Unióban, amelyet bevetnek a koronavírus-járvány megfékezésére.

 

A Nuvaxovid vakcina európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. A Reuters EU-s forrásokra hivatkozva arról ír, hogy pozitív lesz a döntés, és a vakcinaszállítások már a jövő év elején elkezdődhetnek.

 

A Novavax vezérigazgatója, Stanley C. Erck szerint vakcinájuk segíthet abban, hogy a bizonytalanokat is rávegyék az oltás beadatására.

 

A Novavax oltóanyaga ugyanis hagyományosabb technológiára épül, mint az EU-ban már használt vakcinák (nem a Moderna és a Pfizer mRNS-technológiáját alkalmazza), hasonló azokhoz, amelyeket a hepatitis B és a szamárköhögés ellen évtizedeken át alkalmaztak.

 

Előnye, hogy nem szükséges rendkívül alacsony hőmérsékleten tárolni. A vuhani vírus elleni tesztek során 90% feletti hatékonyságot mutatott a megfertőződés, 100%-os eredményt a halálozásokkal szemben. A vakcina Indonéziában és a Fülöp-szigeteken már megkapta a sürgősségi felhasználási engedélyt.

 

Az Európai Unióban eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford, a Moderna, a Johnson&Johnson vakcináit hagyták jóvá, az EU-s tagállamok közül két helyen az orosz Szputnyikkal is oltanak, Magyarországon pedig a kínai Sinopharmmal is. Ez utóbbi kettőt az EMA még nem hagyta jóvá.

 

A Novavaxé a kilencedik vakcina, amely az Egészségügyi Világszervezettől pozitív elbírálást kapott. Ez azt jelenti, hogy mostantól a Novavax védőoltása is bekerül abba a körbe, amelyből a szegényebb országok lakosai a COVAX kezdeményezésen keresztül kaphatnak.

 

A vakcinát az amerikai Novavax fejlesztette ki és az indiai Szérum Intézet gyártja.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket