Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

 

Ukrajnában egyre terjed a koronavírus delta mutánsának egy különösen fertőző és halálos alvariánsa – jelentette be az ukrán tudományos akadémia molekuláris biológiai és genetikai intézete.

 

A főként Oroszországban elterjedt, AY.122 elnevezésű változatot már Ukrajna hét megyéjében azonosították. A közlemény szerint a kutatók a delta mutáns 12 különböző változatát azonosították Ukrajnában, az egészségügyi minisztérium alá tartozó népegészségügyi központtól kapott mintákban. „Ezek spektruma azonban eltér azokétól, amelyek novemberben terjedtek el az országban” – tették hozzá a szakértők. Jelentésük szerint a jelenleg Oroszországban aktívan terjedő delta AY.122 alvariáns új változatként jelent meg Ukrajnában.

 

Ez az alvariáns fertőzőbb a delta többi változatánál, és súlyos, sok esetben halálhoz vezető szövődményeket okoz – mutattak rá a tudósok. Lehetségesnek nevezték azt is, hogy éppen ez az alváltozat felelős az Ukrajnában mért magas halálozási arányért.

 

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 6647-tel 3 637 038-ra, az elhunytaké 248-cal 94 432-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 8500-zal 134 312-re csökkent. Az elmúlt napon 1646 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

hirdetes

 

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 296 090-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 240 976-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik, emlékeztető oltást eddig 1389-en vették fel. Csütörtökön 113 882 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

 

infostart.hu, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.