Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn a nyugati országok katonai attaséit egy Oroszország és NATO közi katonai konfliktus veszélyére figyelmeztette tekintettel az Ukrajna kapcsán kialakult feszültségre.

 

„A Szövetség nemrég nyílt provokációba kezdett, ami nagy kockázatot jelent, és fegyveres konfrontációig is eszkalálhatja az eseményeket”

 

mondta hétfőn az orosz védelmi miniszterhelyettes, Alekszander Fomin a Moszkvába kiküldött külföldi attaséknak tartott tájékoztatón.

 

Fomin elismételte, Oroszország biztonsági garanciákat követel a NATO-tól, többek között a NATO keleti bővítésének keleti irányú azonnal megszakítását. Ismételten óva intette a Nyugatot Ukrajna NATO-csatlakozásától.

 hirdetes_810x300  

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég súlyos következményeket és válaszlépéseket helyezett kilátásba abban az esetben, ha a NATO haderői még jobban megközelítenék az oroszhatárokat. A Kreml és az orosz külügyminisztérium ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a január 10-én kezdődő nemzetközi egyeztetések előrelépést hoznak ebben a kérdésben.

 

Fomin azért is kritizálta a NATO-t, mert állítása szerint a Szövetség eddig minden alkalommal elutasított az oroszok által előterjesztett megállapodási javaslatot.

 

Moszkva már jó ideje élesen bírálja a Nyugatot, amiért a Szovejtunió 1991-es szétesését követően fokozatosan keleti irányba terjesztette ki a NATO határait és katonai támaszpontokat hozott létre a volt szocialista országok területén.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.