Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alastair Grant

 

A brit hatóságok már 1997-ben kidolgoztak egy katasztrófaforgatókönyvet egy esetleges influenza járvány kitörése esetére, amelyben tömeges oltás, iskolabezárások és a nemzetközi légiforgalom korlátozása is szerepelt. Az archív dokumentumokból kiderült, hogy a szakértők attól tartottak, hogy egy Ázsiából kiinduló pandémia robban ki.

 

„A jelenlegi feltételek arra utalnak, hogy pandémia robbanhat ki egy olyan influenzavírustörzs miatt, amely jelentősen mutálódott. A lakosság semmilyen immunitással nem rendelkezik majd ellene, és fennáll a veszélye, hogy a fertőzés nagyon gyorsan terjed majd”

 

olvasható az 1997-es dokumentumban.

 

A szerzők azt is leírták, hogy szerintük a pandémiát okozó vírus legnagyobb valószínűséggel a Távol-Keletről származik majd, és rendkívül gyorsan terjed majd Kína kereskedelmi nyitása, az idegenforgalom és a nemzetközi légiforgalom tempós növekedése miatt.

 hirdetes_400x285  

 

A dokumentum alapján az északír tiszti főorvos, Elizabeth Mitchell 1997 decemberében olyan vészhelyzeti tervet készítettett, amely megkönnyítette és felgyorsította volna egy a járványkezelési rendeletek kiadását..

 

„Rendelkezések egész sorát szükséges majd elfogadni, hogy biztosítsák az új influenzavírustörzs elleni oltás terjesztését és hogy minél több embert beoltsanak ellen”

 

olvasható Mitchell tervében. Az általa felvázolt intézkedések között szerepelt az utazási korlátozások bevezetése, a népesség veszélyeztetett csoportjaira vonatkozó lockdown, az iskolák bezárása, sőt, arra is kitért, hogy pandémia esetén fontolóra kell majd venni a nem sürgős operációk elhalasztását, hogy legyen elég kórházi ágy a fertőzötteknek.

 

Az 1997-es katasztrófaforgatókönyv a madárinfluenza megjelenésére reagált, amelynek forrása akkor Hongkong volt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!