Nyitókép forrása: SITAAP Photo/Evan Vucci

 

Joe Biden amerikai elnök vasárnap biztosította Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt arról, hogy Washington és szövetségesei „határozott válaszlépéseket” tesznek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A két elnök vasárnap telefonon egyeztetett az orosz-ukrán feszültség növekedése kapcsán.

 

„Biden elnök egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei határozott ellenlépéseket tesznek, ha Oroszország inváziót indítana Ukrajna ellen”

 

közölte a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki. Az USA egyúttal jelezte, továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

 

 hirdetes_810x300  

 

Biden egyúttal a feszült ukrán-orosz kapcsolatok diplomáciai megoldásának szükségességét hangsúlyozta, és kiemelte a január 9-10-én esedékes, amerikai-orosz Genfben zajló kétoldalú egyeztetések fontosságát is.

 

Az amerikai elnök a minszki megállapodás mellett is érvelt, és sürgette az abban szereplő javaslatok teljesítésében való előrelépést, beleértve a kelet-ukrajnai helyzet deeszkalációját is.

 

Zelenszkij a telefonbeszélgetés után kijelntette, Ukrajna nagyra becsüli az Egyesült Államok töretlen támogatását Ukrajna irányába.

 

„Ukrajna és az Egyesült Államok közös lépéseiről egyeztettünk az európai béke megőrzése és az újabb feszültség elkerülése érdekében”

 

mondta az ukrán elnök.

 

Biden a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is telefonon egyeztetett. Az orosz elnököt arra kérte, hogy csökkentse a feszültséget Kelet-Ukrajna határainál, ami az oda vezényelt nagyjából százezer fős orosz haderő miatt robbant ki. Oroszország szankciókkal fenyegette meg. Putyin ugyanakkor az amerikai-orosz kapcsolatokban beálló törés veszélyére figyelmeztetett abban az esetben, ha a NATO atomütőerőt telepítene Ukrajnába (via Teraz.sk).

 

A háttér

 

Ukrajna akadályozza a minszki megállapodás teljesítését, amely különleges státuszt és kvázi autonomiát biztosítana a kelet-ukrajnai szakadár régióknak. Egy ilyen autonómia vétójogot biztosítana az oroszbarát régióknak, vagyis ellehetetleníthetnék Ukrajna NATO-csatlakozását, márpedig ez az egyik legfontosabb célkitűzése az ukrán vezetésnek – és magának a háborúnak is. Ukrajna maga is érdekelt a feszültségkeltésben, mert ezzel akarja az Egyesült Államokat bevonni (anyagi és katonai értelemben) a konfliktusba.

 

Oroszország teljesítené a minszki megállapodást, de ügyel arra, hogy a jelenlegi, oroszbarát szakadár erők politikai hatalma biztosított legyen. Ugyanakkor az elmúlt hetekben Moszkva is hozzájárult az eszkalációhoz, az ukrán határ közelébe 100 ezer fős (egyes források szerint175 ezer fős) haderőt vezényelt. Nem kérdés, hogy fennál Ukrajna inváziójának esélye, a kérdés az, hogy Moszkva bevállalja-e, hogy Európa békéjének felrúgójaként Nyugat-Európa kemény gazdasági szankciókat rójon ki rá. Moszkva saját biztonsági garanciákat tartalmazó javaslatot adott át az USA-nak és a NATO-nak, amelyben többek között azt követeli, hogy a NATO hadereje húzódjon vissza a hidegháború vége előtti arcvonal mögé, és garanciákat követel arra is, hogy Ukrajnába nem telepítenek sem NATO-haderőt, sem atomütőerőt.

 

Ha Ukrajna NATO-taggá válna, akkor az azt jelentené, hogy a nyugati szövetségeseknek hatalmas katonai manőverezési lehetősége Oroszország közvetlen szomszédságában, hiszen Ukrajna hatalmas ország. Másrészt, és ez a nagyobb dilemma Moszkva számára, Ukrajna keleti határai alig 500 kilométerre vannak már csak az orosz fővárostól, vagyis közvetlen ellenséges fenyegetéssel kellene szembenézniük. Emiatt Oroszország valódi garanciák nélkül aligha fog meghátrálni a vitában.

 

Az Egyesült Államok tisztában van ezzel, és ezért nem ígér nyíltan NATO-csatlakozást Ukrajnának. Sőt, ha megnézzük a fenti telefonbeszélgetésben elhangzottakat, az USA elnöke csak „határozott válaszlépéseket” ígért, nem ellentámadást, katonai segítséget, vagy válaszcsapást. Tehát Ukrajnáért nem indítanának el egy olyan háborút, ami könnyen világháborúvá nőheti ki magát. A legtöbb, amire KIjev számíthat Washingtontól, az bizonyos fegyverek eladásában, az erkölcsi és anyagi támogatásában kimerül. A dolog érdekessége, hogy az USA maga is érdekelt a háború jelenlegi szinten történő fenntartásában: az ugyanis jelentősen leköti az orosz haderőt és anyagi forrásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.