Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jerome Delay, File

 

Az Egyesült Államokban rekordszámú napi új koronavírus-fertőzést jelentettek: több mint 1 millió új esetet vettek nyilvántartásba hétfőn. A 1 082 549 fős adatot egyértelműen a koronavírus új mutációja, az Omikron számlájára kell írni. Az USA-ban a járvány kitörése óta összesen 56,2 millióan fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma pedig közelít a 828 ezerhez.

 

A feltűnő amerikai rekordszám egyébként a hétvégi ünnepek miatt késve beérkező adatok miatt hízott ekkorára. Sok amerikai állam nem szolgáltatott statisztikát a központi hatóságnak december 31-én, sőt több olyan állam is volt, akik nem továbbítottak esetszámokat az egész ünnepi hétvégén.

 

A hétnapos incidenciaszint, amit ez a torzulás nem befolyásol, szintén rekordmagasságba emelkedett: A Jones Hopkins Egyetem ez az érték az USA esetében 480 272 fő – ennyien fertőződtek meg az elmúlt héten napi átlagban.

 

 hirdetes_810x300  

Az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztérium közlése szerint január 3-án több mint 98 ezer amerikai polgár került kórházba COVID-19 miatt, 32 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt. Ez az érték ráadásul megközelíti a Delta-variáns okozta hullám maximumát, amit az USA-ban szeptember elején ért el, akkor egyidőben 103 ezren szorultak kórházi ellátásra a koronavírus-fertőzés miatt – bár a 2020-as év rekordja (137 ezer) nem dőlt meg.

 

Ezek az adatok egyébként alátámasztják azokat a figyelmeztetéseket, amelyek kihangsúlyozták, hogy hiába juttat a fertőzöttek számához képes arányaiban kevesebb embert kórházba az Omikron-variáns, mivel gyorsabban terjed, sokkal több embert fertőz meg, így adott időben több lesz a beteg a kórházakban.

 

Január 3-án Amerikában „csak” 1200 halálesetet jelentettek, ami elmarad az egy évvel korábbi tragikus hullám 3000-es adatától.

 

Az Egyesült Államokban az Omikron már határozottan kezdi kiszorítani a Delta-variánst a járványból, a Delta az új esetek 41 százalékát teszi ki, az Omikron felelős az új fertőzések 58,6 százalékáért.

 

cnbc.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!