Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A Pfizer/BioNTech övsömör elleni mRNS alapú vakcinát fejleszt

A vakcina klinikai tesztelésére a 2022-es év második felében kerül sor.

Nyitókép: AP Photo/Jerome Delay

 

A BioNTech német gyógyszerészeti vállalat és amerikai partnere, a Pfizer szerdán bejelentették, hogy a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésénél használt mRNS technológiával övsömör elleni oltóanyagot fejlesztenek. Az övsömör elleni mRNS alapú vakcina klinikai tesztelésére a 2022-es év második felében kerül sor.

 

Az övsömör egy fertőző bőrbetegség, amelyet a Varicella zoster herpeszvírus okoz. Ez a vírus hívja elő a gyerekeknél a bárányhimlőt. A himlő visszavonulása után a vírus az embernek élete végéig az idegganglionjaiban marad, ami felnőtt korban vagy az immunitás csökkenésével előidézheti az övsömör kialakulását. Az övsömör a bőr égető érzésével jelentkezik, amely a megtámadott ganglionokból ered. A későbbiekben az égető érzés helyén hólyagok jelennek meg. A betegséget virosztatikus gyógyszerekkel kezelik.

 

A Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban évente 300 ezer embernél jelentkezik az övsömör, és az öt százalékuknak komoly lefolyású a betegsége.

 

Az új vakcina létrehozásánál a Pfizer antigén technológiáját és a BioNTech mRSN technológiáját fogják ötvözni. A vakcinafejlesztésre szánt költségeket és a későbbi nyereséget a két vállalat megfelezi.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket