Nyitókép forrása: illusztráció/Miskolc, 2022. január 1. Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. január 1-jén. MTI/Vajda János

 

Az Amerikai Betegségmegelőzési Hatóság (CDC) friss tanulmánya szerint a terhesség idején felvett koronavírus elleni oltás nem hozható összefüggésbe a koraszüléssel vagy az újszülöttek súlyvesztésével – közölte a Reuters hírügynökség.

 

Több mint 10 ezer, a második vagy harmadik trimeszterben legalább egy oltást felvevő várandós kismama adatait vették górcső alá, és megállapították, hogy a beoltottak 4,7 százalékánál következett be koraszülés, míg a beoltatlan 35 ezer fős mintából a nők 7 százalékánál indult be idő előtt a szülés. A különbség statisztikai értelemben jelentéktelen, így a CDC szerint az oltás nem növeli és nem is csökkenti a koraszülések előfordulását.

 

A tanulmány szerint az oltás felvétele terhesség ideje alatt nincs hatással a baba méhen belüli súlygyarapodására sem. A CDC épp ezért minden várandós nőnek javasolja az oltás felvételét.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatásba bevont kismamák vagy a Moderna, vagy a Pfizer oltóanyagával oltatták be magukat, néhány százaléknyian voltak azok, akik J&J egydózisú vakcinát kaptak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.