Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

 

Nyolcvan adag Szputnyik Light orosz koronavírus-vakcina érkezett Magyarországra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei megkezdhessék a szükséges vizsgálatokat, amelyek függvényében megindulhatnak majd a kereskedelmi tárgyalások is – jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a tavalyi rendkívül nehéz év egyik legnagyobb sikere a magyar-orosz vakcinaegyüttműködés volt, amelynek köszönhetően csaknem egymillió embert immunizáltak, így Magyarország elsőként érte el a 60 százalékos oltottsági arányt Európában. Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés folytatódik most az újabb vakcinatípus bevizsgálásának megkezdésével.

 

 hirdetes_810x300  

 „Amennyiben a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei úgy ítélik meg, hogy a készítmény biztonságos, hatékony és jól alkalmazható harmadik oltásként, akkor megindulnak majd a kereskedelmi tárgyalások is a gyártóval”

 

– mondta a miniszter.

 

Kiemelte, hogy az egykomponensű oltóanyagot a világ több országában már alkalmazzák, például az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Argentínában és Indiában, illetve San Marinóban is használati engedélyt kapott, Szerbiában pedig zajlik a vonatkozó hatósági eljárás.

 

 „Minél több oltóanyag áll rendelkezésre, annál jobb. Minél több oltóanyagból választhatnak a magyar emberek, annál jobb”

 

– fogalmazott a miniszter.

 

A miniszter ismételten azt kérte, hogy mindenki vegye fel a harmadik oltást, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is működni tudjon.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.