Nyitókép forrása: SITA/RU-RTR Russian Television via AP

 

Egyre inkább puccs-formája van a kazahsztáni eseményeknek. A január 2-án kitört országos tümegtüntetések véres összecsapásokba torkolltak, pénteken pedig Kasszim-Zsomart Tokajev elnök kiadta a tűzparancsot a biztonsági erőknek a tüntetőkkel szemben. Az átalakulás azonban elkezdődött.

 

Miközben Tokajev Oroszország segítségét kérte a helyzet stabilizálásában, Vlagyimir Putyin régi barátja, és Kazahsztán gyűlölt korábbi elnöke, Nurszultan Nazarbajev gyakorlatilag elmenekült az országból családjával együtt. A Nazarbajev családnak kiterjedt üzleti és politikai érdekeltségei voltak Kazahasztánban még a 2019-es elnökváltást követően is. A vagyon egy részére – úgy tűnik – nyilván keresztet vethetnek.

 

Nazarbajev 29 évig vezette az országot sztálini személyi kultuszt idéző diktatórikus rezsimet fenntartva. A változás 2019-ben történt meg, amikor új elnöke lett az országnak (Tokajev), de Nazarbajev és családja megtartotta befolyása nagy részét. Ezt a helyzetet azonban megváltoztatták a január 23-án kitört országos méretű tüntetések.

 

 hirdetes_810x300  

Január ötödikén Tokajev elnök leváltotta a Nazarbajevhez hű kormányt, magát az exelnököt pedig visszahívta a Nemzetbiztonsági Tanács éléről. A KGB romjaira felépített kazah hírszerzés igazgatóhelyettesét, Nazarbajev unokaöccsét szintén elsők között menesztették.

 

Pénteken aztán a Nazarbajev-család apraja-nagyja elhagyta az országot magánrepülőgépein. Vélhetően ezt majd egészségügyi okokra hivatkozva tálalják a nyilvánosságnak. Tény, hogy Nazarbajev elmenekült, vélhetően vagyona egy részével együtt. Érdekeltségeit azonban elveszti.

 

Ennek ellenére, a szakértők csak találgathatják, hogy a Nazarbajev-klán által felhalmozott mesés vagyon sorsa mi lesz. Egyes becslések szerint bőven rendelkeznek tartalékokkal, az RFE/RL szerint legalább 785 millió dollárnyi európai és amerikai ingatlannal rendelkeznek a családtagok, és ez csak az, amiről az elmúlt húsz év távlatában tudni lehet.

 

Tokajev pedig elkezdte a volt elnökhöz hű hivatalnokok elmozdítását. Szombaton letartóztatták hazaárulás vádjával a hírszerzés héten leváltott vezetőjét, Karim Maszimovot. Állítólag nem egyedüli, így Tokajev gyakorlatilag az oroszok áldásával teljes politikai váltást kezd megvalósítani, és a 2019-től működő kétpolusú átmeneti korszak ezzel véget is ér.

 

A Nazarbajev lánya által vezetett KTK nevű televíziós csatorna megszűnt. A hivatalos nyilatkozatokban kerülik a Nazarbajev név említését is, sőt, még volt elnökről három évvel ezelőtt elnevezett főváros (korábban Asztana) nevét sem emlegetik.

 

Kérdés, hogy a teljes hatalmi váltással a nép nyer-e bármit is. Jelenleg ott tartanak, hogy a karhatalom ugyanolyan eszközökkel sújt le az elégedetlenkedőkre, mint 2011-ben Nazarbajev idején, amikor a rendőrök többeket megöltek a tisztességesebb bérért és munkakörülményekért sztrájkoló munkások közül.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.