Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

 

Ferenc pápa hétfőn arra utalt, hogy a koronavírus elleni oltás felvétele erkölcsi kötelesség, és kifogásolta, milyen könnyen utasítják el az emberek alaptalan információkra hivatkozva az egyik leghatékonyabb eszközt, amellyel életeket lehet megmenteni.

 

A katolikus egyházfő – a Vatikánhoz akkreditált nagykövetek előtt elhangzott beszédében – a korábbinál is határozottabb hangon szólította fel az embereket arra, hogy oltassák be magukat. A 85 éves pápa járványügyi tanácsadó testülete korábban erkölcsi felelősségnek nevezte az oltakozást. A katolikus egyházfő az oltás felvételét nemrég a szeretet cselekedetének, visszautasítását pedig öngyilkossági kísérletnek nevezte.

 

 hirdetes_810x300  

Ferenc pápa hétfőn azt mondta, hogy az emberek kötelesek gondoskodni magukról, ami egyben azt jelenti, hogy tisztelniük kell a körülöttük élők egészségét.

 

„Erkölcsi kötelességünk gondoskodni az egészségünkről”

 

– tette hozzá. Kifogásolta, hogy az embereket egyre gyakrabban tántorítják el ideológiai kérdések és alaptalan információk attól, hogy beoltassák magukat. Megjegyezte: ilyen esetekben a legjobb terápia a valóság.

 

 „A vakcinák nem a gyógyítás mágikus eszközei, mégis – a többi kifejlesztendő kezelés mellett – a legészszerűbb megoldást jelentik a betegség megelőzésére”

 

– tette hozzá.

 

Egyes katolikusok – köztük konzervatív amerikai püspökök és bíborosok – arra hivatkozva utasítják el az oltást, hogy erkölcstelen kutatások eredményei, amelyekhez terhességmegszakításból származó emberi magzatoktól vett sejteket használtak fel. A Vatikán hivatalos álláspontja az, hogy erkölcsileg elfogadható az oltás.

 

Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek is beadatta magának a Pfizer/BioNTech vakcináját.

 

A katolikus egyházfő ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyék lehetővé az oltóanyagokhoz való hozzáférést a világ azon részein, ahol alacsony az átoltottság. Emellett azt kérte: tekintsenek el a vakcinákra vonatkozó szabadalmi jogoktól, hogy a szegényebb országokban is elő lehessen állítani őket.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.