Cseh kormányalakítás - Elhalasztotta a bizalmi szavazást Petr Fiala kormányáról a cseh képviselőház - Körkép.sk
Zalán
  • HUF: 380.38
  • USD: 1.08
  • 9 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Cseh kormányalakítás – Elhalasztotta a bizalmi szavazást Petr Fiala kormányáról a cseh képviselőház

A szerda reggel indult, egész nap és egész éjjel tartó viharos ülésnek halasztás lett a vége

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Elhalasztotta a bizalmi szavazást csütörtök reggel a Petr Fiala vezette új koalíciós kormányról a cseh parlamenti alsóház.

 

A szerda reggel indult, egész nap és egész éjjel tartó viharos ülésen a halasztást csütörtök reggel az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja kérte (SPD) arra hivatkozva, hogy kilenc órára rendkívüli parlamenti ülés van betervezve, amelyet az SPD javasolt, mégpedig a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN) finanszírozásának tisztázására.

 

Tomio Okamura, az SPD elnöke azt állítja, hogy a STAN finanszírozása törvénybe ütközik, illetve, hogy Vít Rakusan pártelnök, belügyminiszter megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, ezért nem lehet a kormány tagja. Az SPD előterjesztését a STAN pénzügyeinek tisztázására rendkívüli képviselőházi ülésen a szintén ellenzéki ANO mozgalom is támogatta.

 

SJE Nyílt nap

Az új kormány programjához és a bizalmi szavazáshoz csütörtökön este 18 órakor tér vissza a parlamenti alsóház. A kormányprogram vitája reggel formálisan lezárult, a napirend szerint a kormánytagok még válaszolhatnak a vita során elhangzott ellenzéki bírálatokra, majd sor kerül a bizalmi szavazásra.

 

A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének szavazatát kell megkapnia.

 

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket