Paszkál
  • HUF: 390.11
  • USD: 1.04
  • 14 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Megártott a sok buli – Pengeélen táncol a brit Johnson-kormány a partibotrányt követően

Már egyes konzervatív vezető politikusok is a leváltását követelik

Nyitókép forrása: SITA/Jack Hill, Pool Photo via AP

 

A koronavírus miatt bevezetett zárlatok során tartott Downing Street-i tartott bulik kapcsán kirobban botrány miatt eléggé rezeg a léc Boris Johnson konzervatív miniszterelnök kormánya alatt. A Konzervatív Párt egyes tagjai lemondásra szólították fel Johnsont, miután bevallotta, hogy az egyik, tiltás ellenére megtartott kormánypartin ő is részt vett.

 

Johnson részt vett egy nagyjából 100 meghívottból álló batyus bulin. A brit parlament alsóháza előtt tett felszólalásában azzal mentegette magát, hogy csak 25 percet töltött ott, és azt hitte munkahelyi eseményről van szó, amelyen megköszönte az alkalmazottaknak az egész éves munkát. A partit abban az időben szervezték (2020. május 20.), amikor minden ilyen rendezvényt kormányrendelet tiltotta a járvány miatt.

 

Keir Starmer, az ellenzéki (baloldali)  Munkáspárt vezetője Johnson magyarázkodását nevetségesnek, sőt sértőnek tartotta, és lemondásra szólította fel a kormányfőt.

 

A nyilvánosság felháborodása nem alaptalan. Nagy-Britannia az első hullám idején Európa egyik legsúlyosabb halálozási számokat produkálta, és ma az emberek azért kritizálják a kormányt, mert a lockdownnal elvették tőlük a közösen töltött idő lehetőségét, miközben a politikusok lazán megszegték a szabályokat.

 

Nem csak az ellenzék, magasrangú konzervatív pártvezetők is Johnson távozását követelik. A skót konzervatív párt vezetője, Douglas Ross szerdán tarthatatlannak nevezte Johnson helyzetét.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket