Nyitókép: AP Photo/Michael Gruber

 

Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára. Az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

 

A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_400x285  

Az előterjesztés értelmében március közepéig – a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban – még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.  

 

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

 

„Ahogy terveztük, el fogjuk fogadni az oltási kötelezettséget”

 

– jelentette ki Nehammer hangsúlyozva, hogy nagyon kényes témáról van szó. Kiemelte, hogy a közjóról van szó, mert az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai.

 

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni.

 

  1. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával.
  2. Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására.
  3. Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.

 

„Az oltás nemcsak minket, de embertásainkat is védi”

 

– jelentette ki Mückstein.

 

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!