Nyitókép: Facebook/16 Dywizja Zmechanizowana

 

Továbbra is feszült a helyzet a lengyel-fehérorosz határon. Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője elmondta, hogy több provokáció is történt a hétvégén.

 

Még péntek este Czeremcha falu közelében öt fehérorosz határőr kövekkel dobálta meg a lengyel járőröket. Ezt követően átvágták a szögesdrótot és fényforrással próbálták elvakítani a lengyeleket– tette hozzá Michalska. Az incidens során egy katonai jármű ablaka betört.

 

Aznap este egy másik helyszínen újabb fehérorosz katonák próbálták megrongálni a drótkerítést, és a kiérkező lengyel járőröket faágakkal, kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg. Eközben tucatnyi migráns állt az erdő szélén, és valószínűleg arra várt, hogy átkelhessen a határon. Azonban egy idő után mindenki visszavonult– mondta a tisztviselő.

 hirdetes_400x285  

 

Összesen 54 fő próbált illegálisan átjutni Lengyelországba Fehéroroszországból, közülük 31 iráni állampolgárt őrizetbe vettek. A szóvivő hozzátette: ezek a migránsok nem kértek nemzetközi védelmet, ezért visszakísérték őket a határra. Michalska azt is elmondta a PAP hírügynökségnek, hogy a lengyel határőrök pénteken megállítottak egy autót négy iraki utassal és egy ukrán sofőrrel, valamint őrizetbe vettek egy kubai (!) állampolgárt is.

 

Januárban eddig 461 alkalommal próbáltak illegálisan belépni Fehéroroszországból Lengyelországba, míg tavaly összesen 39 700 ilyen próbálkozás történt. A migránsok beözönlésének megakadályozása érdekében Lengyelország új, szigorúbb határvédelmi szabályokat vezetett be, és egy több mint öt méter magas, 180 kilométer hosszú védőfalat készül építeni a fehérorosz határ mentén.

 

Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!