Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A legfrissebb statisztikai adatok szerint az Európai Unió kvázi fővárosában, Brüsszelben a Mohamed és változatai a legnépszerűbb név, amit az újszülött fiúknak adnak.

 

A belga statisztikai hivatal, a Statbel által közzétett adatok szerint a név két leggyakoribb változata, a Mohamed és a Mohammed dobogós helyen végeztek a tavaly született kisfiúknak adott nevek listáján.

 

A tíz leggyakoribb fiúnevet összesen 55 232 újszülött fiú kapta 2021-ben, 18 430-an pedig a Mohamed vagy a Mohammed nevet kapták. A bő 55 ezer, tavaly született kisfiú 43 százaléka muszlim nevet visel.

 

 hirdetes_300x300  

Az első helyen a Mohamed névalak végzett 13 595 csecsemő anyakönyvezésével, a második leggyakoribb a Jean volt 6089-cal, a harmadik pedig a Mohammed 4835 elnevezéssel. A negyedik helyet az Ahmed név kapta (4166 regisztráció).

 

A dolog érdekessége, hogy Belgium egészében véve az arányok nem a muszlim nevek dominanciáját mutatják, a leggyakoribb tíz fiúnév listájára csak a Mohamed tudott felkerülni, országos szinten a Jean, a Marc és a Patrick nevek győzedelmeskedtek.

 

Nagy-Brtitanniában is

 

Nem Brüsszel az egyetlen főváros, ahol ilyen tendencia figyelhető meg. Nagy-Britanniában már évek óta a Mohamed név egyik alakja a legnépszerűbb fiúnév országos szinten, és így volt ez tavaly is. A TOP5 nevek a következők voltak: Muhammad, Noah, Oliver, George, Leo.

 

A demográfia szorításában

 

A brit lapok szerint a szülőket az élsportolók és a filmek inspirálják leginkább névválasztáskor. A muszlim nevek dominanciája azonban egyértelműen demográfiai okokra vezethető vissza.

 

Belgiumban a Statbel tavaly júniusban közzétett adatai szerint természetes fogyás tapasztalható, 2020-ban 13 111 fővel többen hunytak el, mint ahányan születtek. Az immigráció ellenben 41 756 fős volt, így a demográfiai szaldó végül pozitív maradt, és 28 597 fős gyarapodást mutatott ki.

 

Fontos adat, hogy 2020-ban először volt negatív a természetes népszaporulat Belgiumban 1940 óta, ráadásul úgy kerültek természetes fogyásba, hogy a koronavírus rengeteg idős embert ragadott el.

 

Bár a járvány a bevándorlást és a kivándorlást is csökkentette, a mérleg pozitív maradt. Ma Brüsszelben él a legtöbb külföldi egész Belgiumban.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.