Nyitókép: AP Photo/Lisa Leutner

 

Az osztrák parlament csütörtökön jóváhagyta a kötelező koronavírus elleni oltás bevezetését február 1-jétől. Az EU-n belül Ausztria az első ország, amely általános oltási kötelezettséget vezetett be. 137 osztrák képviselő megszavazta, 33-an ellene voltak a kötelező oltásnak.

 

A kötelező oltás az összes 18 év feletti személyre vonatkozni fog. Kivételt képeznek a terhes nők, illetve azok a személyek, akik egészségügyi problémák miatt nem oltathatják be magukat. Emellett szintén kivételt fognak élvezni azok az emberek, akik az elmúlt hat hónapban átestek a Covid-19 betegségen.

 

 hirdetes_810x300  

Az oltási kötelezettség februárban lép hatályba, míg az érvényre juttatása március közepétől. A hivatalok minden háztartást írásban fognak értesíteni az új szabályokról, a rendőrség pedig március közepétől rutinszerű ellenőrzések során fogja kontrollálni a polgárok oltottságát.

 

Azok, akik nem fogják tudni igazolni az oltottságukat, írásbeli felszólítást kapnak, hogy oltassák be magukat. Amennyiben ezt nem teszik meg, 600 euróig terjedő büntetést kaphatnak. Abban az esetben, ha a hivatalok továbbra is elégtelennek fogják tartani az oltási folyamatot, az oltatlanoknak oltási időpontot fognak kirendelni, és amennyiben nem vesznek részt rajta, 3 600 euróig terjedő bírságot róhatnak ki rájuk.

 

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint ez „egy nagy és maradandó lépés az osztrák járványellenes harcban“. Hozzátette: ezzel a lépéssel sikerül elkerülniük a nyitás-zárás, valamint a lockdownok váltakozó ciklusát.

 

A kötelező koronavírus elleni oltás 2024 januárjáig marad érvényben.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.