Júlia, Rita
  • HUF: 384.59
  • USD: 1.06
  • 13 °C
  • 25 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Az amerikai külügy kivonja az ukrán nagykövetségei alkalmazottjait családjaikkal együtt

Közben megérkezett a több mint 90 tonnányi amerikai "fegyversegély" Ukrajnába. Sodródunk az eseményekkel

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alex Brandon, Pool, File

 

Miközben tekintélyes “fegyversegély” érkezett Ukrajnába, az amerikai külügyminisztérium elrendelte az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségein dolgozó “nem létfontosságú munkát végző” amerikai alkalmazottak és családjaik evakuálását. A kiürítés várhatóan már hétfőn megkezdődik – közölte a Fox News.

 

A jövő héten az amerikai külügyminisztérium várhatóan Ukrajna elhagyását fogja tanácsolni az ott tartózkodó amerikai állampolgároknak. A külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy “addig hagyják el Ukrajnát, míg a rendelkezésre állnak a kereskedelmi járatok”.

 

Tény, hogy Oroszország katonák tízezreit és jelentős haditechnikát vont összek Ukrajna keleti határainál, és az elmúlt hetekben rendkívül feszültté vált a viszony Moszkva és Washington között. Újgenerációs orosz vadászrepülőgépek állomásoznak Ukrajnától északra, Fehéroroszországban.

 

Ugyanakkor az is tény, hogy a elemzők többsége abban egyetért, hogy az állítólagos százezres nagyságrendű orosz hadsereg még nem lenne elég egy Ukrajna offenzíva sikeréhez.

 

Épp ezért sokan úgy vélik, hogy taktikai lépésként kell kezelni a külügyminisztérium döntését. Bár ez is csak akkor igaz, ha az orosz csapatösszevonásokról és az ukrán hadsereg erejéről szóló hírek közel állnka a valósághoz… Lepődtünk már meg, például Afganisztán esetében.

 

Fegyversegély és ultimátumok

 

Közben megérkezett az amerikai “fegyversegély” Ukrajnának, a 90 tonnányi szállítmány zömében lőfegyver muníciót tartalmaz. A péncéltörő rakéták várhatóan a jövő héten érkeznek meg Ukrajnába a balti országokból.

 

 

Az USA és a NATO elutasította Oroszország biztonsági garanciaként nevezett követeléseit. Ezek legfontosabbika az, hogy Ukrajnát sose vegyék fel a NATO-ba, és soha e telepítsenek a területére tömegpusztító fegyvereket. Kevésbé tűnik reálisnak az az elvárás, hogy a NATO haderők vonuljanak vissza a szövetség 1997-es határai mögé.

 

Mindennek ellenére a legtöbb elemző még most is valószínűtlennek tartja a katonai konfliktust. Egyrészt, túlságosan drága lenne ez az oroszok számára, másrészt, nem szokás előre bejelenteni egy offenzívát – a Krím annektálásánál sem tették.

 

A Geopolitical Futures elemzője a következőképp foglalta össze a helyzetet:

 

“Oroszországnak azt kell mutatnia, hogy kész a háborúra, mindezt anélkül, hogy elveszítené befolyását a tárgyalóasztalnál. Az Egyesült Államok a maga részéről gyanítja, hogy Oroszország blöfföl, de megérti az orosz dilemmákat – ezzel a filmmel egyszer már találkoztak. Oroszország továbbra is műveleteket fog folytatni ütközőzónái befolyásolása érdekében, amit az Egyesült Államok rossz szemmel néz, de mindkét fél felfogja, hogy a feszültségek enyhítése érdekében párbeszédet kell folytatniuk – nem az EU-val, nem a NATO-val, és nem Ukrajnával, hanem egymással”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket