Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

„A második világháború óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Európában, mint ma” – jelentette ki Jaroslav Naď védelmi miniszter az ukrán helyzet kapcsán kedd délután, a Biztonsági Tanács ülését követően.

 

Naď elmondta, információik szerint Ukrajna keleti határainál 130 ezer orosz katonát vontak össze, és további több tízezerrel nőhet a számuk. Azt is elmondta, orosz haditechnika is nagy számban jelent meg az ukrán határnál, és ezek egy része nem védelmi jellegű.

 

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Szlovákiára is közvetlen hatással lehet egy orosz-ukrán nyílt katonai konfliktus, nem feltétlenül katonailag, hanem „gazdasági, szociális vagy migrációs” szempontból.

 

 hirdetes_810x300  

Elmondta, hogy a titkosszolgálatok és a hírszerzés szerdán fognak beszámolót tartanai a mai ukrán helyzetről a biztonsági tanács előtt.

 

Elmondta, hogy Szlovákia és lakosainak biztonságának védelme államérdek, és nem pártpolitika tárgya, ezért azok az ellenzéki képviselők, akik kétségbe vonják Szlovákia NATO-tagságát, és a saját maguk által gerjesztett félelmet használják politikai pontszerzésre a NATO-kapcsán, Szlovákia államérdeke ellen dolgoznak.

 

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter arról beszélt, hogy az EU szankciókat készít elő, hogy nyomást gyakoroljanak az oroszokra abban az esetben, ha konfliktus törne ki. Elmondta, hogy a helyzet „rendkívül súlyos, de diplomáciai eszközökkel még mindig nem megoldhatatlan”.

 

Újságírói kérdésre reagálva Naď elismételte, hogy elemzések szerint a legkisebb katonai beavatkozás Ukrajnában több tízezer menekült megjelenését jelentené Szlovákia keleti határainál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!