Nyitókép forrása: SITA/Lithuanian Ministry of National Defense via AP

 

Németország és Oroszország megdöbbentő mértékű és mélységű szövetségéről ír a lengyel WPolotyce.pl lapban megjelent véleménycikk. A szerző szerint az elmúlt hetekben az ukrán válság kapcsán tanú lehettünk „egy új német-orosz szövetség” létrejöttének, amely a meglévő „NATO és európai struktúrák megvetésén” alapul.

 

„Lényegében a cselekvés és a célok nagyon szoros összehangolásáról van szó. Moszkva inváziót készít elő, Berlin pedig nagyban segíti őt ebben. Németország elutasítja a kemény szankciókat, blokkolja az [Ukrajnának szánt] fegyverszállításokat, hosszabb szállítási útvonalakra kényszeríti az Egyesült Királyságot. Közben a német katonai parancsnokok meleg szavakkal hízelegnek Vlagyimir Putyinnak”

 

olvasható a cikkben.

 

A szerző megjegyzi, hogy a „Berlin-Moszkva tengely” valószínűleg továbbra is „udvariasan elrejtőzne a német nyilvánosság elől”, ha nem történt volna kormányváltás Berlinben.

 hirdetes_400x285  

 

„Olaf Scholz, az új kancellár sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezik, mint Angela Merkel”

 

írja, majd kiemeli a lényeget:

 

„Harminc év illúziója után Lengyelország ismét Németország és Oroszország között találta magát”

 

és ez az egy mondat tökéletesen érzékelteti, milyen mélyen gyökerező ellentétek és kölcsönös gyanakvások élnek a három nemzet között. A második világháborús párhuzam persze némileg túlzás, és ezt a szerző is elismeri:

 

„Szerencsére most más időket élünk, kevésbé brutálisakat, de Varsó helyzete hasonló a korábbihoz. Szerencsére az Egyesült Államok még mindig a közelben van – meggyengülve és rossz vezetéssel, de Amerika még mindig van. Ez lényeges különbség az 1930-as évekhez képest”

 

szögezi le a szerző.

 

Kiemeli, a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy a lengyel (liberális) ellenzék felismeri-e, hogy Németország védelmezőjeként fellépni, és az orosz biztonsági garanciákat megadni „halálos csapda”.

 

„Megértik-e, hogy a Berlinnel kötött vazallus szövetség nem oldja meg Lengyelország egyetlen problémáját sem, csupán a lengyel érdekek csendes aláásását segíti elő?”

 

Nyugati-orosz feszültség – Az USA elutasította az orosz garanciaköveteléseket, maratoni tárgyalásokat tartottak a Normandiai Négyek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.