Ottó
  • HUF: 400.10
  • USD: 1.04
  • 20 °C
  • 34 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Moszkva szerint Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő biztonsági aggályait

A további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

Moszkva szerint Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő orosz biztonsági aggályokat a javaslataira adott válaszukban az Ukrajnához kapcsolódó feszültségre vonatkozóan.

 

Szergej Lavrov külügyminiszter azt írta közleményében:

 

Washington válasza Moszkva fő biztonsági aggályaira negatív, a további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt. Vlagyimir Putyin elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban

 

– tette hozzá.

 

„A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését”

 

– jelentette ki Lavrov. Ismét elítélte, hogy a NATO a 90-es években Moszkvának tett ígérete ellenére “‘mértéktelenül” terjeszkedni akar. A külügyminiszter hangsúlyozta: egy ország szövetségválasztási jogának egyértelműen korlátot szab, hogy figyelembe kell vennie más országok biztonsági igényeit, így Oroszországét is. Szerinte erről az elvről a nyugati országok szándékosan hallgatnak.

 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta újságíróknak:

 

„Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása”.

 

Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem siet a viszontválasszal, mert annak megfogalmazása időbe telik – tette hozzá.

 

Az Egyesült Államok szerdán juttatta el az orosz javaslatokra adott válaszát a Kremlnek.

 

Antony Blinken külügyminiszter azt mondta erről, hogy „komoly diplomáciai útvonalat” jelöl ki, „elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat”.

 

Nem részletezte, hogy mit tartalmaz a dokumentum, de kiemelte, hogy az Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg, és Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el.

 

Szerinte a válasz tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben. Mindazonáltal világossá tette: az Egyesült Államok „eleve esélytelennek tartja”, hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket