Nyitókép forrása: SITA/Remo Casilli/Pool photo via AP

 

Az olasz elnökválasztás csütörtöki fordulója is eredménytelen lesz, legalábbis a számok erre utalnak. Olaszországban közvetett módon választják meg a köztársasági elnököt, a római törvényhozás alsó és felsőházának, valamint a regionális hatóságok összesen 1009 képviselője szavaz hétfő óta minden nap, hogy a leköszönő Segia Mattarella elnök utódját megtalálják.

 

Mától kétharmados többség helyett már egyszerű többséggel (505 szavazattal) is meg lehet nyerni a választást, ám a pártok között egyáltalán nincs konszenzus az új elnök személyét illetően. Mindenesetre, az alacsonyabb sikerküszöb miatt nagyobb a nyomás az egyezség irányába.

 

A balközép Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom és a szintén baloldali LeU frakció arra szólította fel elektorait, hogy üres szavazólapot adjanak le – egyszerűen nem akarnak jobboldali elnököt, mert az csorbítaná Mario Draghi (volt EKB-elnök) kormányfő kormányának mozgásterét.

 

 hirdetes_810x300  

A jobbközép Liga, a Forza Italia és az Olasz Testvérek három lehetséges jelöltet neveztek meg, ám a kulisszák mögött arról beszélnek, hogy valójában egy negyedik jelöltnek készítik elő a terepet.

 

Minél tovább húzódik a patthelyzet, annál valószínűbb, hogy végül Mario Draghi lesz a befutó, aki jelenleg megbízott kormányfő. Ám az ő személye adja azt a belpolitikai stabilitást, ami lehetővé tette Olaszország számára, hogy lehívja az uniós újjáépítési alapból neki járó, egészen elképesztő nagyságú 200 milliárd eurós összeget. A merítés fokozatos, Draghi államfővé válása pedig mindezt akár veszélybe is sodorná. Új kormányfőt az ország a jövőre esedékes választások után kaphat.

 

A baloldal jövő évi esélyeit növelendő játékban akarja tartani Draghit, ehhez azonba az kell, hogy kieszközölje. Mattarella még egy évet maradjon hivatalában.

 

körkép.s, ANSA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!