Nyitókép forrása: SITA/Peter Nicholls/Pool Photo via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Boris Johnson brit kormányfővel folytatott tárgyalását követően kijelentette, hogy egy katonai konfliktus Oroszországgal nem csak Ukrajnát érintené, de kiterjedt háborút robbantana ki Európában – írta a SkyNews.

 

„Fel kell készülni a rosszabb dolgokra. Meg kell védenünk országunkat, kultúránkat, nyelvünket és hagyományainkat. Az oroszoknak hallhatniuk kellene ránk. Meg kéne érteniük, hogy a háborúra valójában senkinek sincs szüksége. De egyúttal senkit sem meg hívtunk fegyverrel a kezében magunkhoz”

 

fogalmazott Zelenszkij Johnsonnal közös sajtótájékoztatóján kedden. Többször is kiemelte, hogy katonai konfliktus kiterjedne az egész európai kontinensre.

 

„A súlyos eszkaláció tragédiához vezetne, szeretném nagyon világosan elszögezni. Ez nem Ukrajna vagy Oroszország háborúja lesz, ez európai háború lesz. Teljesértékű háború”

 

 hirdetes_300x300  

mondta. Zelenszkij köszönetet mondott Nagy-Britanniának a „nehéz időkben nyújtott segítségért”. Elmondása szerint a két ország megállapodott abban, hogy együttműködnek Ukrajna orosz agresszió elleni védelmi képességei fejlesztésében.

 

„Hálásak vagyunk Nagy-Britanniának a támogatásért, amelyet a brit kormány által bevezetett oroszellenes szankciók elfogadása is nyomatékosít”

 

fogalmazott.

 

Johnson a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Oroszország meg akarja változtatni Európa biztonsági berendezkedését.

 

„Itt az egész európai védelmi struktúrára megy ki a játék, mert ne kételkedjen senki abban, hogy Putyin orosz elnök ezt akarja elérni. Úgy gondolom, hogy bele akar minket kényszeríteni, hogy megváltoztassa a látásmódunkat az európai védelmi berendezkedés kapcsán, mindezt úgy, hogy fegyvert tart Ukrajna fejéhez, és fenyegeti”

 

mondta Johnson, hozzátévve, hogy Kijevnek morális és törvényi joga van védekezni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!