Nyitókép: Jana Birošová/SITA

 

A koronavírus-járvány első, 2020-as tavaszi hulláma idején bevezetett lockdownok mindössze 0,2%-kal csökkentették az elhalálozást az Egyesült Államokban és Európában – derült ki több tanulmány metaelemzéséből, amelyet a John Hopkins Egyetem tett közzé.

 

„Amíg ez a metaelemzés arra a következtetésre jutott, hogy a lockdownoknak szinte alig volt befolyásuk a közegészségre, addig ott, ahol bevezették, hatalmas gazdasági és szociális költségeket hozott magával… Ennek következtében a lockdownpolitika nem alátámasztott, és nem szabadna a pandémiapolitika eszközeként használni“

 

– jelentették ki a tudósok.

 hirdetes_810x300  

 

Steve Hanke, a John Hopkins Egyetem közgazdász professzora, Lars Jonung, a Lundi Egyetem közgazdász professzora és Jonas Herby, a koppenhágai Politikai Tanulmányok Központjának tanácsadója a lezárással kapcsolatos óvintézkedések (iskolabezárás, telephelyek bezárása és a felső légutak kötelező eltakarása) hatását elemezték a covidban történő elhalálozásra.

 

„Szinte semmilyen bizonyítékot nem találtunk arra vonatkozóan, hogy az Európában és az Egyesült Államokban elrendelt lockdownoknak jelentős befolyása lett volna az elhalálozásokra“

 

– írták a tudósok, akik a kijárási tilalmat is elemzés alá vetették. Mint kiderült, a kijárási tilalom 5,1%-kal csökkentette a covidban való elhalálozást.

 

A tudósok által elvégzett elemzésből az is kiderült, hogy a kijárási tilalom más lockdownos óvintézkedésekkel együtt 2,8%-ban növelte az elhalálozást.

 

„A kijárási tilalom oda vezethet, hogy a fertőzött személy a családjával kerül összezárásra, így a családtagok nagyobb vírusterhelést kapnak, ami súlyos betegséget okozhat. Emellett a lockdownok gyakran korlátozzák az emberek hozzáférését az olyan biztonságos, szabadtéri helyekhez, mint a parkok, strandok és állatkertek, vagy kint is elrendelik a felső légutak kötelező eltakarását, ami arra kényszeríti az embereket, hogy a kevésbé biztonságos beltéri helyeken találkozzanak“

 

– írták a tudósok.

 

A kutatók azokat a tanulmányokat is kielemezték, amelyek specifikus lockdownos óvintézkedésekre fókuszáltak. Ezekből kiderült, hogy egyedül a nem létfontosságú telephelyek bezárása csökkentette 10,6%-kal az elhalálozást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!