Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Érdekes együttműködés alakult ki Ukrajna és Törökország között az elmúlt Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön újra felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Kijev között. Az ajánlatot azután ismételte meg, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

 

Törökország elég érdekes játszmába kezdett. Oroszországgal együtt regionális hatalmak és egymás versenytársai a Fekete-tenger térségében és a Kaukázusban. Közben Ankarának igen feszült a viszonya nem csak Moszkvával, de Washingtonnal is, de egyúttal a NATO tagja. Törökország gazdasági kapcsolatai viszont szorosan az EU-hoz, az USA-hoz és persze Oroszországhoz kötik.

 

Ilyen körülmények figyelemreméltó egyensúlyozást láthatunk Erdogan török államfő részéről. A mostani török-ukrán együttműködés nem újkeletű. Ukrajna korában vásárolhatott török harcidrónokat is, olyanokat, amelyekkel Törökország megnyerte a hegyi-karabahi háborút Azerbajdzsánnak.

 

 hirdetes_400x285  

Erdogan most úgy nyilatkozatott, „Törökország kész szerepet vállalni abban, hogy hozzájáruljon a két, számára baráti nemzet közti válság feloldásához”.

 

A török elnök azt is leszögezte, reméli, hogy vendégül láthatja az orosz elnököt is, amit Putyin visszatér a pekingi olimpia nyitóünnepségéről.

 

A múlt héten Erdogan arról beszélt, hogy „nem lenne racionális”, ha Oroszország megtámadná Ukraját, bár leszögezte, Törökország megtenné, amit NATO-szövetségesként meg kell tennie. Ugyanakkor arról beszélt, hogy „ésszerű párbeszédre” van szükség Moszkvával szemben az „ésszerű biztonsági aggályokról”.

 

Törökország egyébként szoros történelmi kapcsolatokat ápol Ukrajnával, és rokon etnikumnak tekinti a Krím-félszigeten élő tatárokat. Ankara a Krím orosz annektálása ellen foglat állást, és többször Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett érvelt – beleértve a Krímet is.

 

Ukrajna és Törökország most közös hadiipari beruházásokat tervez megvalósítani. Ennek előzménye, hogy Kijev Bayraktar TB2-es harcdrónokat kapott a törököktől, amelyeket az oroszbarát szakadárok ellen vetett be. Emiatt Moszkva és Ankara viszonya tovább romlott.

 

Az azonban nem véletlen, hogy Erdogan a békés megoldást szorgalmazza. Kétséges, hogy súlyos inflációval és valutaleértékelődéssel sújtott gazdasága csatlakozni tudna az oroszok elleni esetleges szankciókhoz. Magyarul: nem engedheti meg magának, hogy egy bizonyos szintnél jobban megromoljanak Moszkvával fenntartott kapcsolatai.

 

Törökország korábban orosz S-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárolt. Turisztikai ágazata nagymértékben az orosz turistáktól függ. Mezőgazdasági ellátásának egy része szintén Oroszországtól függ. Amikor 2015-ben a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet Szíria felett, Moszkva felszólította az orosz lakosságot, hogy ne utazzanak Törökországba, mert veszélyes. A lépés olyan sebet ejtetett Törökország idegenforgalmán, hogy hetek alatt lejjebb adtak addigi arroganciájukból.

 

A törökök Szíriában is rá vannak szorul az oroszok jóindulatára. A török hadsereg azért foglalta el Szíria északi határvidékét, hogy megakadályozza egy nagy, összefüggő kurd felségterület létrejöttét. Egészen addig maradhat ott hadseregük, amíg az oroszok ezt engedik nekik.

 

Az pedig már csak ha a tortán, hogy Törökország legfőbb földgáz-beszállítója Oroszország…

 

apnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!