Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Hétfőn meg nem erősített forrásokra hivatkozva jelent meg az a hír a nyugati sajtóban, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már felhalmozta az Ukrajna megszállásához szükséges haderejének 70 százalékát.

 

A Conflict Intelligence Team arról számolt be, hogy február 5-től Oroszország 41. kombinált hadteste, amely korábban az orosz Jelnya közelében távorozott, 50 kilométerre megközelített az ukrán határt.

 

Becslések szerint Ukrajna körül 83 orosz zászlóalja vagy taktikai egység helyezkedik el – a múlt héten számuk még 60 volt. Ezek az egységek egyenként nagyjából 750 főből állnak.

 

 hirdetes_810x300  

Szintén kapcsoladó hír, hogy február 11-ig hat orosz hadihajó is áthalad a Boszporusz tengerszoroson, és ezzel a Szovjetunió bukása óta nem látott orosz haditengerészeti manőver kezdődik a Fekete-tengeren.

 

Szintén hétfőn érkezett a hír, hogy két atombomba célbajuttatására is alkalmas orosz Tu-22M3-as nehézbombázó végzet „felderítő küldetést” Fehéroroszország felett, a sokat vitatott Allied Drills közös hadgyakorlat keretében. A hadgyakorlatra számos Szibériában és az orosz Távol-Keleten állomásozó orosz katonát vezényeltek át Belaruszba.

 

Az USA szerint további 30 ezer katona érkezhet az ukrán határ közelébe, így február közepére 150 ezer főre nőhet az Ukrajnát körülvevő orosz hadsereg létszáma. Február közepére jósolnak kellően hideg időjárást ahhoz, hogy az ingoványosabb kelet-ukrajnai területek könnyebben járhatók legyenek a páncélos hadosztályoknak is. Ezen alapulnak egyébként azok a nyugati felvetések is, miszerint heteken belül megindulhat az orosz invázió Ukrajna ellen – amit viszont Moszkva következetesen tagad.

 

 

Még mindig valószínűtlen a háború

 

Elemzők szerint a nyílt katonai konfliktus továbbra is valószínűtlen, és ebben egyébként egyetértenek az ukránokkal. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter február 7-én arról beszélt, hogy Ukrajna továbbra is alacsonynak értkeli az orosz-ukrán katonai eszkaláció veszélyét.

 

De más ellenérvek is akadnak. A GeopoliticalFutures hasábjan megjelent elemzés rámutat, hogy Oroszországban ha a kormány akarná is, a lakosság már sokkal kevésbé fogadná el a háborút.

 

Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint az oroszok kevesebb, mint 5 százaléka lenne hajlandó részt venni a háborúban. Beszédes, hogy a lakosság alig húsz százaléka követi figyelemmel az ukrán patthelyzet történéseit. Közéleti személyiségek egész sora pedig azzal érvel a nyilvánosság előtt, hogy nincs valódi veszély, amely indokolná a háborút.

 

Ennek hátterében elég prózai okok vannak. Az egyik a földrajz. Oroszország lakosságának egy tekintélyes része ugyan az európai kontinensen él, ám ez az országnak a kisebbik fele. Az Uralon túl élők számára Ukrajna és az ukrán válság jelentéktelen, megfoghatatlan probléma.

 

Az orosz lakosság 190 különböző másik etnikummal tanult meg többé-kevésbé együtt élni, ami azt is jelenti, hogy sok orosz képes azonosulni az ukránokkal, és nem tekinti őket ellenségnek vagy fenyegetésnek. A többiek, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a földrajzi távolság okán Ukrajnával, pedig nem indítanának háborút egy ismeretlen határvidék visszaszerzéséért, legyen az bármily fontos a kormány számára.

 

Főleg azért nem, mert a háborúnak nagy költségei lennének. A puszta háború kiadásain túl számolni kell a szankciók bevezetésével is. A koronavírus okozta gazdasági nehézségek árnyékában nehéz a megélhetés elé helyezni a geopolitikát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.