Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A szlovákiai ukrán nagykövetség bocsánatkérést követel amiatt, hogy a parlament keddi ülésén az ĽSNS több képviselője szégyenletes viselkedést tanúsított az ukrán zászlóval kapcsolatban (leöntötték, majd kitépték az SaS-es képviselők kezéből). A nagykövetség elítéli a tettüket. Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter tájékoztatása szerint Szlovákia diplomáciai úton fog bocsánatot kérni Ukrajnától.

 

„A kijevi tárgyalások során Ivan Korčok megerősítette, hogy Szlovákia szilárd és megingathatatlan álláspontot képvisel Ukrajna támogatásában, amit Marek Kotleba és Andrej Medvecký parlamenti képviselők (mindkettő ĽSNS-es) sem tudnak megingatni viselkedésükkel“

 

– hangsúlyozta a nagykövetség.

 hirdetes_300x300  

 

Ivan Korčok külügyminiszter elmondta, hogy szégyelli a képviselők viselkedését, annál is inkább, mert az incidens a keddi kijevi tárgyalás során történt.

 

„Az amerikai védelmi szerződés kapcsán folytatott több hetes hisztéria és ijesztgetés az ellenzék és az extrémisták őrjöngésébe csapott át. Már nehéz különbséget tenni kettejük között. Ámokfutásuk során már semmi sem szent nekik, még a nehéz helyzetben lévő szomszédunk szimbólumai sem“

 

– konstatálta Korčok. Sajnálatát fejezte ki, és biztosított, hogy Szlovákia diplomáciai úton fog bocsánatot kérni keleti szomszédjától.

 

A védelmi megállapodásról szóló keddi parlamenti ülésen Peter Krúpa (ĽSNS) és Andrej Medvecký egy szlovák zászlóval blokkolták a pulpitust, mikor Jana Bittó Cigániková és Miroslav Žiak (mindketten SaS) is az emelvényhez lépett az ukrán zászlóval. Az ĽSNS-es képviselők ezután elkezdtek vízzel locsolkodni, és az ukrán zászlót is leöntötték. Végül további ĽSNS-es képviselők kitépték az SaS-es képviselők kezéből az ukrán nemzeti zászlót.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!