Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Az amerikai védelmi minisztérium és hadsereg tevékenységéről tudósító újságírók szerdán amiatt tiltakoztak, hogy nem kaptak engedélyt arra, hogy kapcsolatba lépjenek az Európába küldött 3000 amerikai katonával, akiket a NATO keleti szárnyának megerősítésére vezényeltek át az orosz-ukrán feszültség kapcsán.

 

A „Pentagon Press Association” újságírói azt állítják, hogy megvonták tőlük a lehetőséget, hogy beszéljenek a katonákkal, akiket Lengyelországba, Romániába és Németországba küldtek. Az újságírók szerint az ilyen korlátozások békeidőben ritkák, szokatlanok, még a katonailag aktív régiókban is.

 

A Pentagon Press nagyjából 100 újságírót képviselm s szerdai közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja megtagadta tőlük a lehetőséget, hogy az Európába küldött amerikai katonákkal találkozzanak. Az újságírók levélben tiltakoztak, amelyek elküldtek Lloyd Austin védelmi miniszternek és Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsónak is.

 

 hirdetes_300x300  

A Pentagon Press „a sajtószabadság alapvető elveinek megsértéséről” írt a levélben, illetve arról, hogy az ilyen eljárás „sértő az amerikai nyilvánosság számára is, amelynek nevében ezeket az egységeket külföldre vezénylik”, ráadásul merőben ellentmond a Biden által ígért átláthatóságnak.

 

„Egy demokratikus országban a nyilvánosság megérdemli a független tudósításokat egyenruhás fiairól és lányairól, ami ma elképzelhetetlen az Európában aktív katonák közvetlen megszólítása nélkül”

 

fogalmazott a szövetség.

 

A Pentagon szóvivője azzal védekezett, hogy a korlátozásokról szóló döntés „az USA kormányának szélesen stratégiai megfontolásait tükrözi” az ukrán válság és a geopolitika kapcsán.

 

„Mindennemű olyan döntést, amely az újságírók érintkezését befolyásolja katonáinkkal, nagyon komolyan veszünk, legyen szó műveleti helyszínről vagy gyakorlatról. Jelenleg egyszerűen még nem tartunk ott, hogy ezt az érintkezést lehetővé tegyük”

 

fogalmazott Jon Kirby, a Pentagon sajtótitkára.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.