Nyitókép: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

 

A Nyugat Moszkvával szembeni fenyegetései nem fogják csökkenteni az ukrajnai helyzettel kapcsolatos feszültséget – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter miután csütörtökön Moszkvában brit hivatali partnerével, Liz Truss-szal tárgyalt.

 

„Ideológiai hozzállás, ultimátumok, fenyegetések…ez az út nem vezet sehová“

 

– mondta Lavrov  a tárgyalások elején.

 hirdetes_300x300  

 

Lavrov és Truss csütörtöki tárgyalása az Ukrajna körül kialakult feszültség enyhítését célzó diplomáciai találkozó újabb körét jelentette.

 

Lavrov azzal vádolta meg az európai fővárosok és Washington diplomatáit, hogy egyre nagyobb mértékben élnek Oroszország elleni irányuló fenyegetésekkel és ultimátumokkal, viszont ez a hozzáállás nem diplomatikus.

 

Lavrov szerint amennyiben Nagy-Britannia javítani Moszkvával fenntartott kapcsolatán, akkor „mi, természetesen, hasonlóképpen fogunk cselekedni“. Hozzátette: a kétoldalú kapcsolatok az utóbbi években a legmélyebb pontra kerültek.

 

Truss a találkozó kezdetén kijelentette, Nagy-Britannia „nem ignorálhatja le“ azt, hogy Oroszország katonákat telepít az ukrán határ közelébe, továbbá azt sem nézheti jó szemmel, hogy Oroszország „megpróbálja aláásni Ukrajna szuverenitását“.

 

„Van egy másik, egy diplomáciai út, amellyel el lehet kerülni a konfliktust és a vérontást“

 

– közölte a brit külügyminiszter.

 

„Azért vagyok itt, hogy felszólítsam Oroszországot arra, ezt az utat kövesse“

 

– tette hozzá Truss.

 

Lavrov szerint a találkozó a néma és a süket párbeszédéhez hasonlított, ugyanis „hallgattuk, de nem hallottuk meg egymást. Legalábbis a mi igen részletes magyarázataink előkészítetlen talajra hullottak” – jegyezte meg Lavrov a brit kollégájával közösen megtartott sajtótájékoztatón.

 

Teraz.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!