Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma csütörtökön felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai álampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot, az Ukrajnába készülők pedig mondják le utazásukat.

 

Az amerikai diplomácia mindezt egy esetleges orosz beavatkozás magasabb kockázatával és a koronavírussal indokolta.

 

Oroszország és a Nyugat között az elmúlt hetekben rendkívül feszültté vált a viszony, miközben több mint százezer orosz katonát vontak össze az ukrán határnál. Moszkva következetesen tagadja, hogy meg akarja támadni nyugati szomszédját.

 

 hirdetes_400x285  

„Nem utazzanak Ukrajnába az orosz hadsereg beavatkozásának és a koronavírus-fertőzés magas kockázata miatt; az Ukrajnában tartózkodók haladéktalanul hagyják el az országot”

 

közölte az amerikai külügyminisztérium.

 

Joe Biden amerikai elnök maga is ugyanerre figyelmeztette az amerikai állampolgárokat. Kiemelte:

 

„Ezúttal nem csak egy terrorszervezettel lenne a dolgunk. A világ egyik legnagyobb hadseregével állunk szemben. Ez egy nagyon más helyzet, és a dolgok gyorsan változhatnak”

 

fogalmazott a NBC közlése szerint.

 

Egy amerikai katonai és hírszerzési elemzés szerint az orosz hadsereg tankjai teljes körű invázió esetén 48 órán belül elérhetik Kijevet.

 

Az amerikaiakon kívül már Kanada és Nagy-Britannia is hazahívta Ukrajnából diplomáciai kihelyezettségeik alkalmazottait.

 

CTK, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!