Nyitókép: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Emmanuel Macron francia elnök moszkvai látogatása során elutasította a Kreml azon kérését, hogy csináltasson orosz koronavírus-tesztet azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik. Mivel Macron nem teljesítette a kérést, az orosz elnök kellő távolságban, egy hosszú asztal ellenkező végébe ültette le. Állítólag Macron nem akarta, hogy Moszkva rendelkezzen a DNS-ével.

 

A politikai megfigyelőket meglepte, ahogy a Macron–Putyin találkozóról készült felvételeken a két vezető egy négyméteres asztal két végében foglal helyet, és így vitatja meg az ukrán konfliktust. Néhány diplomata azt állította, hogy Putyin minden bizonnyal így akart diplomáciai üzenetet küldeni.

 

 hirdetes_400x285  

Két, a francia elnök egészségügyi protokollját ismerő forrás azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Macront választás elé állították: vagy PCR-tesztnek vetik alá az oroszok és így Putyin közelében foglalhat helyet, vagy elutasítja a tesztet, így szigorúbb óvintézkedésekkel (nagyobb távolságtartással) kell megelégednie.

 

„Nagyon jól tudtuk, hogy ez azt jelenti, hogy a két elnök nem foghat kezet egymással és egy hosszú asztal mögé kényszerülnek. De nem engedhettük meg, hogy hozzájussanak a francia elnök DNS-éhez“

 

– mondta az egyik forrás.

 

A Macron delegációjában részt vevő másik forrás elmondása szerint Macron oroszországi útja előtt saját orvosával francia PCR-teszet csináltatott, Oroszországban pedig antigéntesztet.

 

„Az oroszok azt mondták, hogy Putyint szigorú egészségügyi buborékban kell tartani“

 

– tette hozzá a forrás.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!