Nyitókép: EPA/Sergey Dolzhenko

 

Az Egyesült Államok Ukrajna lehetséges orosz megszállása miatt arra kéri a helyszínen tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul távozzanak az országból.

 

„Minden amerikainak a lehető leghamarabb, de a következő 24-48 órában mindenképpen távoznia kell. Aki marad, az nagy kockázatot vállal, és nincs garancia arra, hogy lesz újabb lehetősége, nincs kilátás az amerikai katonai evakuációra orosz invázió esetén.”

 

– mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója.

 

  hirdetes_300x300   

Habár Joe Biden amerikai elnök kizárt bármilyen közvetlen katonai beavatkozást Ukrajnában, Washington további 3000 katonát telepít Lengyelországba, és újabb 1000-et Németországból Romániába helyez át. Mindkét ország határos Ukrajnával.

 

Az Egyesült Államok szerint Oroszország elegendő légi, tengeri és szárazföldi erőt telepített ahhoz, hogy a következő napokban háborút indítson.

 

A közelmúltban megkezdett orosz-belarusz közös hadgyakorlat is növeli a kockázatot, de Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a gyakorlatot a jövő hétvégén befejezik, és nem készülnek háborúra. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy az európai katonai-politikai helyzet egyre feszültebb és ez nem az orosz fél hibája.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!