Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jonathan Borg, File

 

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a médiaszabadság és az újságírók biztonságának szavatolására, a menekültek és menedékkérők életének és méltóságának védelmére, valamint a nők jogainak megerősítésére, valamint az abortusztilalom feloldására szólította fel Máltát.

 

Dunja Mijatovic októberben tett máltai látogatásáról szóló, kedden közzétett jelentésében mindenekelőtt a Daphne Caruana Galizia, a 2017 októberében meggyilkolt újságíró elleni merénylet körülményei kivizsgálásának felgyorsítására és a felelősök elszámoltatására szólította fel a máltai hatóságokat.

 

Az emberi jogi biztos az újságírók elleni fenyegetések és támadások felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, és arra figyelmeztetett, hogy az újságírók nagyobb védelmét biztosító új médiatörvény elfogadása nem eredményezheti az állami beavatkozás lehetőségének kiterjesztését.

 

 hirdetes_300x300  

A menekültügy és a migráció tekintetében Mijatovic kijelentette: fokozni kell a kapacitást, hogy biztosítható legyen a kutatási és mentési műveletek hatékonysága és koordinációja.

 

„Málta és a többi tagállam közötti, a menekültek partra szállításával kapcsolatos nézeteltérések soha nem sodorhatják veszélybe az embereket és az emberi jogokat, továbbá nem eredményezhetik a visszaküldés tilalmával kapcsolatos kötelezettségek elmaradását” – fogalmazott.

 

A biztos szerint Líbia nem biztonságos ország a migránsok visszaszállítására, ezért arra szólította fel Máltát, hogy vizsgálja felül a líbiai hatóságokkal folytatott, az illegális migráció megfékezése érdekében kötött együttműködését. Az együttműködést fel kell függeszteni mindaddig, amíg nincsenek egyértelmű garanciák az emberi jogok betartására – jelentette ki.

 

A nők jogainak megerősítése érdekében Mijatovic további reformokat javasolt, köztük egy, a nemek közötti egyenlőséget biztosító törvény haladéktalan elfogadását. Véleménye szerint a törvényt átfogó politikai törekvésnek kell kiegészítenie „a nők és férfiak szerepével és felelősségével kapcsolatos patriarchális attitűdök és sztereotípiák leküzdésére”. A hatóságoknak foglalkozniuk kell a nők munkaerőpiaci hátrányos helyzetével, és meg kell fordítaniuk a nemek közötti bérszakadék növekedését – hangsúlyozta.

 

Kiemelte továbbá, hogy a Máltán érvényes átfogó abortusztilalom komoly veszélybe sodorja a nők jogát az egészséghez. De szerinte az abortusztilalom más jogokat is veszélyeztet, többek között a nők jogát az élethez, a kínzástól, a rossz bánásmódtól és megkülönböztetéstől való mentességet, valamint a jogot a magánélethez – írta.

 

„Eljött az ideje, hogy a máltai hatóságok hatályon kívül helyezzék az abortuszt kriminalizáló rendelkezéseket, átfogó szabályozást dolgozzanak ki a nők legális és biztonságos abortuszhoz hozzáférésére vonatkozóan, és javítsák a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások elérhetőségét” – fogalmazott az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.