Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az oroszok kedden bejelentett haderő-visszavonása az ukrán határtól inkább a büntetés-jutalmazás sajátos taktikája lehet. Ahogy arra az Intellinews régiós portál felhívta a figyelmet, ma látogat Moszkvába Olaf Scholz német kancellár, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon az ukrán válság kapcsán.

 

A dolog célja, hogy Putyin bizonyítsa Scholznak, Oroszország hajlandó az együttműködésre, és számos diplomáciai ajtót hagyott  nyitva a nyugat előtt. Többek között hivatalosan továbbra is a Minszk II békefolyamatot tartja elsődleges prioritásának.

 

Önmagában azonban a háború/invázió veszélye a részleges csapat-visszavonásokkal még nem hárult el. És erre nem csak Scholz látogatása utal.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz védelmi minisztérium bejelentésével egy napon az orosz állami duma megerősítette az kelet-ukrajnai két szakadár népköztársaság diplomáciai elismerését szorgalmazó határozatot.

 

Az orosz törvényhozás indítványa felszólítja Putyin elnököt, hogy hivatalosan is ismerje el az eddig még senki által el nem ismert Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Mindkettő 2014-ben kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Ukrajnától.

 

Bár a határozat nem kötelező érvényű Putyin számára, lehetőséget ad az orosz elnöknek, hogy politikai úton Oroszország által ellenőrzött autonóm régiókká tegye a két népköztársaságot.

 

Az sem mellékes, hogy az orosz védelmi tárca közlése szerint csak a Nyugat-Oroszországban állomásozó egységek vonulnak vissza az ukrán határtól, azok, amelyeket az orosz Távol-Keletről vezényeltek át, egyelőre maradnak. Az sem világos, mekkora létszámról van szó. Az érintett egységek egy olyan hadgyakorlatban vesznek részt, amely 30 ezer katonát vonultatott fel, miközben az ukrán határ mentén több mint 100 ezer (más források szerint 130, megint más források szerint 150 ezer) orosz katona „gyakorlatozik”.

 

A „részleges kivonulás” híre egyelőre kissé túlhangsúlyozottnak tűnik.

 

Az oroszok elkezdték visszavonni csapataik egy részét az ukrán határtól

Órák vannak hátra a háborúig? Újabb megoldási javaslat hangzott el Ukrajna kapcsán – de talán már túl későn…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.