Nyitókép: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

Ukrajna azonnali elhagyását kérte a német állampolgároktól szombaton a német külügyminisztérium, a Lufthansa csoport pedig közölte, hogy felfüggeszti kijevi járatait.

 

A külügyminisztérium az Ukrajnáról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a kelet-európai ország meglátogatásától, az ott tartózkodó német állampolgárokat pedig arra kérte, hogy távozzanak, méghozzá „most”.

 

Indoklásként kifejtették, hogy az orosz-ukrán feszültség „tovább nőtt az orosz katonai alegységek tömeges jelenléte és mozgása miatt az ukrán határ közelében”, így „a katonai összecsapás bármikor lehetséges”. Hozzátették, hogy ajánlatos „időben” elhagyni az országot, mert „a német állampolgárok támogatásának lehetősége nagyon korlátozott”, ha orosz támadás éri Ukrajnát.

 

 hirdetes_810x300  

A légitársaságok is reagálnak: sorra függesztik fel Ukrajna két nagyvárosába menő járataikat

 

Franciaország is Ukrajna elhagyására hívta fel állampolgárait

 

Franciaország azt ajánlja minden Ukrajnában tartózkodó állampolgárának, hogy hagyja el az országot, azokat pedig, akik a háború által leginkább fenyegetett övezetekben vannak, felszólítja, hogy haladéktalanul távozzanak a térségből.

 

„Ajánlatos elhagyni Ukrajnát minden francia állampolgárnak, aki nem halaszthatatlan okból tartózkodik az országban” – hangsúlyozta szombaton a francia külügyminisztérium. Párizs mostanáig az ukrajnai utazásoknak csak az elhalasztását javasolta.

A diplomácia tárca meg is nevezte azokat a városokat és térségüket (Harkiv, Luhanszk, Donyeck és Dnyipro), amelyek haladéktalan elhagyására szólítja fel az állampolgárait.

 

Az „Ukrajna határain történt orosz csapatösszevonások okozta feszültségek és az oroszbarát szakadár övezetekben a tűzszünet megsértésének fokozódása” miatt a külügyminisztérium nem ajánlja a franciáknak, hogy az ország keleti és északi határvidékein tartózkodjanak.

 

Az Air France szóvivője jelezte, hogy a francia légitársaság minden ukrajnai járatát elindítja.
„A következő járat vasárnap 9 óra 40 perckor indul Kijevbe. Természetesen közelről követjük a helyzetet, de a járatot elindítjuk” – mondta a szóvivő az AFP hírügynökségnek.

 

Diplomáciai források jelezték, hogy Emmanuel Macron francia államfő szombat este ukrán kollegájával, Volodimir Zelenszkijjel, vasárnap délelőtt pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztet telefonon, hogy „megpróbálják elkerülni a legrosszabbat”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!