Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

  • Negyedik napja folynak a harcok Ukrajnában. Az orosz megszálló seregek előrenyomulása lelassult. Korábban amerikai hírszerző források négy napot jósoltak egy ilyen invázió esetére Ukrajnának, a jelek szerint az oroszokhoz hasonlóan alábecsülték képességeiket.
  • Kijev még áll, a város ellenáll az ostromnak, de véres harcok folynak az utcáin.
  • Szombat déltől Szlovákiában rendkívüli állapot vagy érvénybe.
  • Mariupolnál uniós állampolgárok vesztek oda. Az Azovi-tenger egyik kulcsfontosségú kikötőjéért is véres harcok dúlnak. A város határában tíz görög civil vesztette életét az orosz bombázásban. Két dán újságíró lövési sérülést szenvedett a Harkiv vonzáskörzetében lévő Ohtirka településen zajló harcokban.
  • Európa és az USA ledobta a szankciós atomot Oroszországra, végül a németek is rábólintottak a SWIFT-tilalomra, így több orosz bankot leválasztanak a nemzetközi utalásokat lehetővé tevő banki rendszerről, és az orosz jegybank is szankciókat kap.
  • Egyre több menekült érkezik a visegrádi országokba. Az ENSZ Menekültügyi főbiztosa szerint 300 ezer ukrán menekül a harcok elől, 116 ezren külföldön kerestek menedéket. Szlovákiában is jelentősen megnőtt a számuk, folyik az elhelyezésük. Igor Matovič pénzügyminiszter menekülteknek szóló segélycsomagot jelentett be, amelynek része, hogy már a határon megkaphatják az átmeneti letelepedési engedélyt. Magyarországon is minden olajozottan működik, a magyar határnál mindenkit beengednek, azokat a férfiakat is, akiket az általános mozgósítás miatt behívtak katonának.
  • A Védelmi Minisztérium közölte, hogy gyorsított eljárásban, az elfogadástól számított 15 órán belül sikerült eljuttatni az ukrán partnereknek a kormány által ígért katonai és egyéb ellátmányt. Ez 12 ezer darab 120 mm-es lőszert, 10 millió liter gázolajat, 2,4 millió liter repülőbenzint jelent.

 

Tovább folynak harcok Ukrajnában. A háború várható elhúzódása miatt egyre véresebb történésekre lehet számítani. Az oroszok nem abban a tempóban nyomulnak előre, mint amire számítani lehetett, ami az ukrán katonaság érdeme. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy az orosz stratégák, amelyek eddig igyekeztek elkerülni a nagy civil célpontokat, szándékukat a későbbiekben kivehetik a képletből.

 

Jelenleg Mariupolnák, Harkovnál és Kijevnél zajlanak a legkeményebb harcok. A kora reggeli hírek még arról szóltak, hogy Harkovnál sikerült visszaverni a támadó orosz seregeket,  vasárnap nyolc óra után azonban arról érkezett információ, hogy az orosz gépesített hadosztály betört a városba. Harkov megye kormányzója azóta elismerte, hogy „átfogó gépesített gyalogsági támadás zajlik” a város ellen. Ezt közösségi hálóra feltöltött felvételek is igazolták:

 

 hirdetes_300x300  

 

 

 

Kijevben folytatódik az ostrom, Zelenszkij elnök közlése szerint a város minden negyedét az ukránok ellenőrzik. Az oroszok rakétákkal és gránátvetőkkel is támadnak. Vasárnapra virradóra néhány orosz gránát eltalálta a Kijevbn található, Radon Union nevű céghez tartozó nukleárishulladék-tárolót. Az első mérések szerint a sugárzás mértéke a biztonsági zónán kívül nem jelent veszély a lakosságra. A hírt nem sikerült még független forrásból ellenőrizni.

 

Vasárnap reggel egy fehérorosz TU-22-es repülőgép egy szárnyas rakétát lőtt ki Kijevre. A H-32-es szárnyas rakéta sebessége meghaladja a 4000 km/órát, hatótávolsága pedig 1000 kilométer.

 

Ledobják a szankciós atomot

 

Szombaton késő este eldőlt a legdurvább szankciós lépés sorsa is. A németek végül beadták a derekukat, és az USA és az EU több orosz bankot kizár a nemzetközi fizetéseket lehetővé tevő SWIFT-rendszerből, ráadásul az orosz jegybank dollárban tartott devizatartalékainak tranzakcióit is korlátozzák.

 

Ez a legsúlyosabb pénzügyi-gazdasági büntetés, amit ki lehetett róni Oroszországra. Joe Biden amerikai elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ennek „már csak a harmadik világháború lehet az alternatívája”.

 

Az közvetlenül érinti az orosz kőolaj és földgázimportot, és mivel az exportot és importot egyaránt sújtja, nyugati cégek is kárvallottjai lesznek a lépésnek. Az EU külügyminiszterei vasárnap este hatkor egyeztetnek online és adják áldásukat a már részleteiben kidolgozott szankciócsomagra.

 

A szankciós csomag konkrétan több orosz bankot nevez meg, szükség esetén bővítik a listát, amelyen jelenleg a VTB-t, a Sovcomankot, a Novikombankot, a Promszvjazbankot és az Otkrityie Bankot tartalamazza.

 

Ezek után durva mélyrepülésbe kezdhet az orosz rubel. Hogy az energiaárakkal mi lesz a nemzetközi piacokon, azt lehetetlen megmondani, de sok jóra ne számítsunk.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.