Nyitókép forrása: SITA/(AP Photo/Francois Mori

 

A franciák a maguk bőrén tapasztalták meg, milyen gyorsan visszaüthet a meggondolatlan politikai retorika egy olyan kiélezett helyzetben, mint a mostani. Miután Bruno Le Maire elengedett egy igen veszélyes nyilatkozatot, az orosz exelnök olyan választ küldött, hogy a francia gazdasági miniszter kénytelen volt visszavonni szavait. És nem véletlenül.

 

Bruno Le Maire a minap azt mondta, gazdasági és pénzügyi háborút hirdettek Oroszország ellen.

 

Dmitroj Medvegyev volt orosz kormányfő és elnök erre a Twitteren reagálva megjegyezte:

 

 hirdetes_300x300  

„Ma egy francia miniszter kijelentette, hogy gazdasági háborút indítottak Oroszország ellen. Vigyázzanak a szavaikra, uraim! Ne felejtsék el, hogy a történelemben a gazdasági háborúk elég gyakran váltak valódi háborúkká”

 

írta Medvegyev.

 

Nem sokkal később Le Maire visszavonta szavait, kijelentette, hogy megfogalmazása nem volt helyénvaló és nem felelt meg Franciaország deeszkalációs stratégiájának.

 

Medvegyev keménynek tűnő fenyegetése nem alaptalan. A történelemben a nagy háborúkat általában valóban gazdasági háborúk előzték, a kifejezést pedig a történelem könyvek is használják. Az ukrán események és az orosz agresszió fényében pedig a háború felemlegetése francia-orosz kontextusban enyhén szólva sem volt szerencsés húzás a gazdasági miniszter részéről.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.